1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumenpudotuslaitteet kävivät kaupaksi

Pohjois-Suomen uutiset esitteli tammikuussa sekä ylikiiminkiläisen että taivalkoskelaisen keksinnön lumen pudottamiseksi katolta. Julkisuuden jälkeen molempien keksijöiden puhelimet ovat soineet tiuhaan.

lumityöt
Tapio Viitajylhä  ja LumiTapio.
YLE

Vuodenvaihteessa julkisuutta saaneet pohjoispohjalaiset lumenpudotuskeksinnöt ovat saaneet suuren suosion. YLE Oulu ja Pohjois-Suomen uutiset kertoivat kahdesta lähes yhtäaikaisesta keksinnöstä, joiden avulla voi pudottaa lumet talon katolta helposti ja turvallisesti. Laitteet herättivät talven mittaan kovaa kiinnostusta varsinkin runsaslumisessa Etelä-Suomessa.

Menekki yllätti ylikiiminkiläisen LumiTapion keksijän Tapio Viitajylhän.

- Kysyntä on ollut rajua. Vaikka kappalemäärät ovat liikesalaisuuksia, niin voin sanoa että puhutaan useammista tuhansista kappaleista.

- Menekki yllätti myös minut. Puhelin soi vähän päästä ja enemmänkin olisi mennyt, jos olisi ehditty tehdä, sanoo taivalkoskisen lumenpudotusversion Kare Kaapparin kehittänyt Kalevi Remes.

Molemmat keksijät ovat myös työstäneet keksintöään edelleen. LumiTapiossa on kehitelty metalliosia ja muutettu kehikkoa. Myös Kaapparia on vahvistettu ja kehitetty terän sääntömahdollisuuksia niin, että Kaappari puree lumeen paremmin.

Laitteet valmistetaan toistaiseksi Suomessa

Metallialan yrittäjälle lumenpudottajan teko oli uusi ja tervetullut kokemus, sanoo Lassen Metallin yrittäjä Ilpo Ylikärppä.

- Tämä on erilaista kuin mitä meidän normaali liiketoiminta. Tämä on suoraan kuluttajamyyntiä ja näin mielenkiintoinen haaste. Talvella on yleensä hiljaisempaa metallialalla, joten tämä oli erittäin hyvä täydennys meidän muuhun tuotantoon, Ylikärppä laskee.

Molemmat keksijät haluavat laitteiden valmistuksen pysyvän Suomessa. Pienellä varauksella kylläkin.

- Suomalaisille tehdään suomalaisia tuotteita. Jos volyymit nousevat isoksi niin sitten on tarkoitus tehdä ulkomaillekin, sanoo Tapio Viitajylhä.

- Ei ainakaan minulla ole mitään hinkua tuotantoa Kiinaan viedä. Kuinka paljon sitä rupeaa menemään pohjoismaihin ensi talvena, se on arvoitus, arvioi Kalevi Remes.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi