Apteekkien annosjakelussa on villit markkinat

Useiden kaupunkien kotihoidot ovat ulkoistaneet vanhusten lääkeannostelun. Kun palvelu aiemmin kuului kotihoidon kustannusten piiriin, nyt vanhukset maksavat sen itse.

Kotimaa
Nainen ottamassa pillereitä annostelijasta
YLE

- Jo vuonna 2007 huomasimme, että meidän hoitajaresurssimme eivät riitä siihen lääkkeiden jakeluun. Emme pysty saamaan niin paljon uutta henkilökuntaa, että voisimme vastata siihen tarpeeseen, sanoo Helsingin kotihoidon johtaja Anna-Liisa Lyytinen

Helsingin lisäksi monien muidenkin kaupunkien kotihoidot ovat luopumassa tai ovat luopuneet lääkkeitten annostelusta ja antaneet sen apteekkien tehtäväksi. Apteekit saavat hinnoitella palvelun vapaasti ja markkinat ovat villit.

Annosjakelun viikkohinta apteekkien välillä voi vaihdella nollasta eurosta jopa kahteenkymmeneen euroon, selviää tuoreesta Avohuollon apteekkitoiminnan kehittämistarpeet -raportista.

Ajankohtainen kakkonen teki soittokierroksen liki pariinkymmeneen helsinkiläiseen ja tamperelaiseen apteekkiin. Soittokierros osoitti, että saman kaupungin sisällä toisen apteekin annosjakelusta perimä hinta voi olla kaksinkertainen toiseen verrattuna. Vanhuksen lääkemenoihin vaikuttaa merkittävästi se, minkä apteekin lähellä hän asuu.

Apteekkien villi hinnoittelu merkitsee sitä, että vanhukset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa riippuen siitä missä sattuvat asumaan ja mitä apteekkia käyttävät.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtaja Sinikka Rajaniemi vaatiikin, että annosjakelupalvelu on saatava hallintaan ja palveluhinnat valtakunnan tasolla samansuuruiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset