Pitkät työpäivät nostavat sydänkohtauksen riskiä

Sydänkohtauksen riski osataan ennustaa entistä paremmin. Suomalais-englantilaisen tutkimusryhmän mukaan yli 11 tunnin työpäivät nostavat sydänkohtauksen riskin 1,7-kertaiseksi. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Annals of Internal Medicine -julkaisussa.

terveys
Sydämentoimintaa esittävä monitori.
Yle

Sydänkohtauksen riskitekijöistä on tehty tuhansia tutkimuksia ja riski osataan laskea varsin tarkasti kun tiedetään ikä, verenpaine, kolesteroliarvot sekä se, onko ihmisellä diabetes ja tupakoiko hän.

Tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan ennuste saadaan viisi prosenttia tarkemmaksi, kun selvitetään, tekeekö ihminen viisi kertaa viikossa yli 11 tunnin työpäiviä. Tutkimuksen aineistona oli yli 7 000 englantilaista toimistotyöntekijää erilaisissa ammateissa.

Tutkimusryhmää vetänyt professori Mika Kivimäki Lontoon yliopistosta pitää löydöstä merkittävänä.

- Tutkimuksen mukaan riski on 1,7 -kertainen verrattuna niihin ihmisiin jotka tekevät normaalia työviikkoa. Emme kuitenkaan tiedä vielä, johtuuko kasvanut riski juuri työstä.

Kivimäen mukaan on mahdollista että riskitekijät kuten epäterveellinen ruoka ja liikunnan puute kasaantuvat ihmisille jotka tekevät yli 55 tunnin työviikkoja. Joka tapauksessa professorilla on vinkki työmyyrille.

- Erityisesti pitkiä päiviä tekevien pitäisi olla tarkkana siitä että syödään terveellisesti, liikutaan riittävästi ja katsotaan että verenpaine, kolesteroli ja veren sokeriarvot pysyvät kurissa, hän toteaa.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Annals of Internal Medicine -julkaisussa, ja sen odotetaan poikivan lukuisia jatkotutkimuksia kansansairauden riskeistä. Kivimäen mukaan olisi tärkeää, että tutkimus toistettaisiin Suomessa, jossa sydänsairaudet ovat yleisiä.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen