1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Anttila lakimuutoksista: Vähemmän byrokratiaa ja terveystarkastajille selkeät ohjeet

Syksyllä voimaan tulevista elintarvikelain muutoksista oli tulla maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) vaaliansa. Byrokratiaa keventävät helpotukset tulkittiin ministerin mielestä niin väärin, että asiasta järjetettiin tiistaina tiedotustilaisuus.

Kotimaan uutiset
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.Yle

- Viime perjantaina kun menin Heinolaan, niin meni kyllä kahvi väärään kurkkuun, kun kuulin uutisen, ministeri Anttila kuvaili tuntemuksiaan Säätytalon tiedotustilaisuudessaan.

Ministerin hengenahdistuksen aiheutti uutinen tinkimaidosta. Pastöroimaton ja homogenisoimaton irtomaito koettelee äänestäjien herkimpiä tuntoja siinä määrin, että pikkuerien myynnistä oli syytä kertoa hyviä uutisia.

Tinkimaitoa, samoin kuin ternimaitoa, saa myydä tilalla 2 500 kiloa vuodessa ilman lupia ja tarkastuksia. Pienen puoleista litramäärää ministeri haluaisi kasvattaa.

Yrittäjät ovat julkisuudessa arvostelleet myös munkkien paistokieltoa, kotikakkujen myyntirajoituksia ja kalan käsittelymääräyksiä.

Terveystarkastajat takajaloilleen

Vielä kaksi viikkoa sitten ministerin mielestä syyllisiä olivat mielivaltaiset kuntien terveystarkastajat.

- Meillä on ongelmana kuntatasolla, että siellä on valitettavasti monta tulkintaa tarkastajasta riippuen, Anttila sanoi YLE Uutisten puhelinhaastattelussa 24. maaliskuuta.

Kuntien terveystarkastajat tuohtuivat. Asiakkaiden saamat ristiriitaiset ohjeet ja erilaiset tulkinnat paikkakunnasta johtuen pistettiin maa- ja metsätalousministeriön syyksi. Lakeja tehtaillaan valtavaa vauhtia.

- Säädösten mukana ei ole annettu soveltamisohjeita. Ilman ohjeita tulkintoja on yhtä monta kuin on tekijääkin, KTK:n alueasiamies Sampo Kilpeläinen sanoi.

Tiistaina ministeri lupasi kuntien terveystarkastajille selkeitä ohjeita. Myös suoramyynnin ja muun pienimuotoisen elintarvikemyynnin pitäisi syksystä lähtien saada vauhtia, koska pikkuyritykset vapautuvat ennakkotarkastuksista ja luvista.

- Se pieni jäätelötyttö, josta viime kesänä keskusteltiin, hän voi aloittaa jäätelön myynnin, ministeri Anttila lupaa.

Lähteet: YLE Uutiset