1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merivartiostot

Jäältä löytyi yllätys Englannista

Vallgrundin merivartioaseman merivartijat tekivät tiistaina aamulla yllättävän löydön jäältä Vaasan edustalla. Se oli matkannut linnuntietä noin 1500 kilometriä ja mukana oli viesti.

Sydämenmuotoinen heliumpallo on matkannut ainakin toista tuhatta kilometriä. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Nuorempi merivartija Marcus Takala ja vanhempi merivartija Teemu Kiviranta lähtivät tiistaiaamuna valvontakierrokselle merenjäälle ilmatyynyaluksella. Ajelusta ei tullut aivan tavanomainen, sillä jo pian Vallgrundin merivartioaseman rannasta lähdettyään he näkivät jäällä jotain.

Löytö osoittautui sydämenmuotoiseksi heliumpalloksi ja sen mukana oli viesti. Pallo oli lähetetty matkaan Ison-Britannian keskiosissa itärannikolla sijaitsevasta Cramlington-nimisestä kaupungista. Viestin kirjoittaja toivoi, että pallon löytäjät ilmoittaisivat, mistä ja milloin pallo on löytynyt.

Takala ja Kiviranta eivät ole aikaisemmin törmänneet näin kaukaa tulleeseen viestiin. Miehet päättivätkin kirjoittaa pallon lähettäjälle, ja kirjeeseen otettiin myös kuva miehistä heliumpallon ja Sisu-merivartiokoiran kanssa.

Merenjäällä liikuttava varoen

Merenjäällä liikkuminen on tällä hetkellä haastavaa. Lämmin sää on haurastuttanut jäitä jo monin paikoin. Jään paksuus vaihtelee viidestä sentistä 60 - 70 senttiin, lisäksi virtapaikat ovat jo kokonaan sulia.

Kova eteläinen tuuli myös nostaa veden jään päälle. Vanhempi merivartija Teemu Kiviranta Vallgrundin merivartioaselta kertoo, että tilanne jäällä vaihtelee jopa päivittäin. Vaasan edustalla oli viikonvaihteessa paikoin jopa 30 senttiä vettä jään päällä.