Arvorakennusten maalausvirheet kostautuvat remontteina

Maalausvirheet aiheuttavat ennenaikaisia remontteja kulttuurihistoriallisissa rakennuksissa. Monien arvokohteiden ulkoseinät on useimpien omakotitalojen tavoin maalattu lateksi- tai akrylaattimaalilla öljypohjaisen maalin sijaan. Vesiohenteinen maali ja huonosti tehdyt pohjatyöt voivat aiheuttaa sen, että maali alkaa irtoilla suikaleina jopa jo muutaman vuoden jälkeen.

kulttuuri
Aino Acktén huvila Helsingin Laajasalossa.
Aino Acktén huvila Helsingin Laajasalossa.Yle

Ulkomaalaus on vain yksi ongelmista Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa, oopperalaulaja Aino Acktélle kuuluneessa 1800-luvun huvilassa, jonka Helsingin kaupunki nykyisin omistaa. Suurimmat ongelmat ovat sisällä, jossa on mitattu vaarallisia määriä hometta ja mikrobeja, ja kenties jopa koko talon hirsirakenteen kantavuudessa.

Suuren remontin vaatii kuitenkin myös huvilan ulkolaudoitus, josta maali hilseilee miltei hipaisusta.

Museovirastolla ei ollut antaa arviota siitä, miten suuri lateksi- tai akrylaattipommi arvotalojen seinät ovat. Monia pääkaupunkiseudun arvokohteita entistäneelle maalarimestari Raimo Laeslehdolle Aino Acktén huvilan huonokuntoiset seinät eivät kuitenkaan ole ainutlaatuinen näky.

- Olen ollut yrittäjänä 16 vuotta, ja olen näitä nähnyt, ikävä kyllä, Laeslehto sanoo tutkiessaan Aino Acktén huvilan pahoin kuorituvaa seinää.

Lateksilla oli helppo maalata

Lateksimaalien voittokulkua on siivittänyt maalaamisen helppous ja edullisuus sekä luottamus uusien keksintöjen siunauksellisuuteen.

- Uutta maalausteknologiaa tuotiin 60- ja 70-luvuilla. Nopeaa kuivuvuutta arvostettiin. Yksityisellä puolella ammattilaiset olivat aiemmin käyneet tekemässä maalaukset, mutta tuohon aikaan maalitehtaat alkoivat myydä lateksia.

Laeslehto silmäilee huvilaa, jonka vaakalaudat on maalattu kelta-ruskeaksi raidoitukseksi. Hän arvelee, että maalaus on tehty 7 - 10 vuotta sitten.

- Ehkä tämän sai joku kesäpoika hommikseen. Annettiin purkit ja pensselit käteen ja sanottiin, että "tuossa on mökki, maalaa se".

Pohjatyöt ratkaisevat

Maalipinnan vauriot, homekin, ovat pääasiassa estetiikkaa. Varinaista vauriota home tekee päästessään seinän sisään.

- Lahottajasienet tekevät puulle huonoa. Puun kastuminen ei ole ongelma, puuhan kuivuu. Hirsitalot ovat tehneet sitä vuosisatoja. Mutta kun lisättiin vaikkapa betoniportaat hirteen kiinni, niin hirsi ei päässyt kuivumaan, vaan pysyi märkänä koko ajan. Ei ajateltu, mitä tehdään ja miksi.

Aino Acktén huvilan seinässä Raimo Laeslehto näkee ajattelemattomuutta myös muussa kuin maalin valinnassa.

- Ei ole panostettu pohjatöihin, on vain maalattu. Pohjatyöt ovat 80 - 90 prosenttia maalin kestävyydestä: irtonaisen maalin rapsuttaminen, peseminen ja hionta. Sitten vasta maalataan.

Aino Acktén huvila on määrä kunnostaa perusteellisesti kesään 2012 mennessä. Oikein tehdyn ulkomaalauksen Raimo Laeslehto ennustaa kestävän isältä pojalle, 30 vuotta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius