1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kirja-ala pelkää arvonlisäveron korotusta

Kirja-ala on huolestunut viime aikoina virinneistä puheista nostaa kirjan arvonlisäveroa ja sitä kautta kirjan hintaa. Alalla uskotaan, että korotuksen heijastusvaikutus koko yhteiskuntaan olisi merkittävä.

Kuva: YLE/ Tuija Veirto

Kirja-ala on alkanut herätellä suurta yleisö siitä, että kirjan arvonlisäveroa aiotaan korottaa.

Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan jotkut puolueet ovat vaaliohjelmissaan ilmoittaneet olevansa korotuksen kannalla.

Facebookiin on perustettu veronkorotusta vastustava ryhmä, jossa muun muassa Suomen Kirjailijaliitto on mukana. Kirjan alv on tällä hetkellä 9 prosenttia.

Useimmista tavaroista ja palveluista maksetaan arvonlisäveroa tällä hetkellä 23 prosenttia. Kirjan muita tuotteita alhaisemman veron perusteena on tähän asti ollut kulttuurin, kirjallisuuden ja suomen kielen tukeminen.

Eurooppalaisittain kirjan alv on Suomessa korkea, monessa maassa se on nolla.

ALE ympäri vuoden

Lahtelaisen kirjakauppiaan Seppo Miettisen mukaan kirjoja ostetaan ja luetaan kyllä, mutta hinta ratkaisee. Kirjakaupoissa onkin alennusmyynti ympäri vuoden.

- Nykyään kirjan elinkaari on lyhyt ja sitä voi yrittää myydä niin sanotusti normaalihinnalla vain muutaman kuukauden. Jos kirja maksaa yli kolme kymppiä, se ei liiku.

Pienetkin hinnan nousut ja laskut tuntuvat heti kirjan myynnissä, sanoo Info-kirjakauppias Miettinen.

- Kun Suomessa alv laskettiin kahdeksaan prosenttiin, se piristi kirjanmyyntiä selvästi.

Miettisen mukaan kirjaveron korotuksen vaikutukset kirja-alaan ja koko yhteiskuntaan olisivat dramaattiset. Hinnannousu koskisi kaikkia kirjallisuuden lajeja oppikirjoista romaaneihin.

- Myynti vähenisi ja sen myötä rulla alkaisi pyöriä kustantajista kirjailijoihin. Myös kirjakauppoja kaatuisi, uskoo Miettinen.

Miettinen on sitä mieltä, että kirjojen ystävien kannattaisi selvittää ehdokkaansa näkemys asiasta näin eduskuntavaalien alla.

- Kaikkihan haluavat kirjoja lukea, mutta kuka haluaa tukea? Miettinen heittää.