1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskusta ja kokoomus erimielisiä kestävyysvajeen suuruudesta

Suurimmilla puolueilla on samankaltaisia keinoja kuntien ja valtion talouden tervehdyttämiseksi. Niin sanotun julkisen talouden kestävyysvajeen suuruudesta puolueiden käsitykset kuitenkin vaihtelevat. YLE Uutisten vertailussa suurimmaksi vajeen arvioi kokoomus, pienimmäksi keskusta.

Vaalit 2011

Valtiovarainministeriö on patistanut puolueita valmistautumaan valtion velan lyhentämisen lisäksi kuntien ja valtion talouden niin sanotun kestävyysvajeen korjaamiseen. Siis siihen, että tulot ja menot saataisiin tasapainoon pysyvästi pitkällä aikavälillä.

Valtiovarainministeriö arvioi ongelman suuruudeksi seuraavalla vaalikaudella noin 10 miljardia euroa. Puolueista kokoomus on samoilla linjoilla, arvio on 10 miljardia euroa.

Perussuomalaisten mielestä vaje on seitsemästä kahdeksaan miljardia euroa. Keskustan arvio lähtee kuudesta miljardista ja päätyy kymmeneen. SDP ei kerro näkemystään.

Vajetta tilkittäisiin yhteisin keinoin

Mitä suuremmaksi vaje arvioidaan, käytännössä sitä lähempänä ovat menoleikkaukset tai veronkorotukset uuden hallituksen ratkaisukeinoina.

Suurimpien puolueiden ratkaisukeinot ovat samankaltaisia.

- Kuntauudistus, säästetään rahaa byrokratiassa, jotta sitä (rahaa) riittää palveluihin. Toinen on pidemmät työurat. Pidemmästä työurasta tulee parempi työeläke ja toisaalta siitä tulee enemmän verotuloja kuin lyhyestä työurasta. Ja kolmas on sitten sellainen verouudistus, joka kannustaa investoimaan Suomeen, puheenjohtaja Jyrki Katainen luettelee kokoomuksen keinovalikoimaksi.

Myös SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen lähtee liikkeelle kuntauudistuksesta.

- Kyllä keskeinen rakenneuudistus, joka Suomessa tarvitaan, on kuntauudistus. Näemme, että sillä pystytään turvaamaan kansalaisille palvelut riippumatta asuinkunnasta. Toinen tärkeä uudistus on se, että miten pidennetään työssäolovuosia. SDP ei usko eläkeiän pakkonostoon, mutta näemme, että suomalaista työelämää tulee kehittää niin, että työurat pitenevät. Ja kolmas keskeinen uudistus on verouudistus, Urpilainen katsoo.

Keskusta kiertelee kuntauudistusta

Keskusta ei puhu kuntauudistuksesta, vaan kuntien ja valtion toiminnan tehostamisesta.

- Työuria pitää pidentää siten, että saadaan nuoret nopeammin koulunpenkille ja nopeammin sieltä koulunpenkiltä työelämään ja työurien keskeltä työhyvinvointia kehittämällä. Ja samoin sitten siellä työurien loppupäässä. Toinen tärkeä asia on se, että me saamme julkista sektoria parempaan kuntoon, tuottavuutta siellä lisää. Sen lisäksi jonkin verran joudutaan verotusta kiristämään, ja ennen kaikkea tarvitaan tiukkaa menokuria, keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi sanoo.

Perussuomalaiset vähentäisivät kuntien määrää nykyisestä reilusta kolmesta sadasta reiluun kahteen sataan. Puheenjohtaja Timo Soinin keinovalikoimassa ei mainita työurien pidentämistä vaan menoleikkaukset, veronkorotukset ja terveydenhuollon rakenneuudistukset.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Hakahuhta

Lue seuraavaksi