Kuusamossa tutkitaan neljänsadan geenit

Kuusamossa järjestettävä kansainvälinen geenitutkimus aloitetaan toukokuun alkupuolella. Siinä kartoitetaan lähes neljänsadan kuusamolaisen geeniperimä. Tutkimuksilla on tarkoitus selvittää kansantaudeille altistavia muutoksia.

Kotimaa
dna-rihma ja koeputkia
Yle, lähteet: AP Graphics Bank, Ludovic di Orio / Goodshot.com

Geenitutkimukseen on kutsuttu 250 syntyperäistä kuusamolaista satunnaisotannalla, ja lisäksi mukaan on ilmoittautunut noin 150 vapaaehtoista.

Laboratoriotutkimukset päättyvät Kuusamossa kesäkuun 10. päivänä, jonka jälkeen verikokeet lähetetään tutkittavaksi Englantiin. Ensimmäisten tutkimustulosten pitäisi olla selvillä viimeistään vuoden lopulla, kertoo THL:n tutkimusprofessori Veikko Salomaa.

Tutkimusten avulla pyritään selvittämään kuusamolaisten ja muidenkin suomalaisten geeniperimästä tavallisille kansantaudeille, kuten diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille, altistavia muutoksia. Salomaa kuitenkin muistuttaa, että mitään absoluuttista geenitutkimuksen tuloksista ei voi päätellä.

- Tutkimustuloksista ei tule löytymään mitään sellaista, mikä selvästi määräisi, että joku ihminen sairastuu johonkin tiettyyn tautiin. Sellaista tässä geenitutkimuksessa ei oikeastaan edes olla etsimässä, vaan nimenomaan tätä alttiutta, tutkimusprofessori linjaa.

Kuusamo kiinnostaa geenitutkijoita, koska kunnan asukkaiden geeniperimä on säilynyt pitkään harvinaisen puhtaana.

Lähteet: YLE Oulu