Pääomaverojen korotus sopi lähes kaikille

Pääomaveroon ja kiinteistöveroon (ei asuinkiinteistöt) korotus, arvonlisäveroa sen sijaan voisi hieman jopa laskea. Yhteisöveroon ei pitäisi kajota ja ansiotuloveroa pitäisi puolestaan tasata. Vaalikeskustelijat pohtivat veroasioita Verkatehtaalla tiistain vaalikeskustelussa.

vaalikeskustelut
Vaalipanelistit Verkatehtaalla
Vaalipanelistit vastaavat.YLE / Hannu Harhama

Yle Hämeen ja Hämeen Sanomien yhteinen ja ensimmäinen suuri vaalikeskustelu Verkatehtaalla Hämeenlinnassa keräsi mukavan joukon kuulijoita, joista moni tosin on itsekin ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa.

Varsinaisessa vaalikeskustelussa mukana olivat Hämeen Sanomien päätoimittajan Pauli Uusi-Kilposen ja yleisön tentattavina Timo Heinonen (kok.), Risto Autio (kesk.), Johannes Koskinen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Eero Yrjö-Koskinen (vihr.), Timo Sinivuori (kd.) ja Heimo Peltola (ps.).

Vaalikeskustelussa punnittiin sekä puolueiden että keskustelijoiden kantoja kestävyysvajeeseen eli siihen, että valtio ja kunnat elävät velkarahalla. Illan aiheina olivat myös EU:n kriisirahasto ja verotus.

Pääomatulojen verotuksesta suurin yksimielisyys

Paneelin keskustelijoista lähes kaikki olisivat valmiit nostamaan pääomatulojen verotusta. Arvonlisäveron laskemisen kannalla olivat muun muassa Pekonen ja Peltola, kun taas veron korotusta kannatti Yrjö-Koskinen.

Ansiotuloverojen verotuksen tasaamista kannatti useampi panelisti, kuten Autio, joka oli henkilökohtaisesti valmis jopa ansiotuloverojen korotuksiin. Koskinen puolsi pienituloisten verotuksen keventämistä.

Heinonen katsoi, että verotus lähtee ihmisten maksukyvystä. Sinivuori ei kajoaisi yhteisöveroon.

Asuntolainojen korkovähennys

Kun keskustelijoilta kysyttiin asuntolainojen korkovähennyksen poistamisesta, suoraan asiaa kannatti vihreiden Yrjö-Koskinen, joskin hän huomautti, että ylimenoaika asialle olisi oltava riittävän pitkä. Myös vasemmistoliiton Pekonen oli sitä mieltä, että jos vähennyksestä luopuminen tulee ajankohtaiseksi, silloin se on tehtävä riittävän pitkällä aikajänteellä.

Joidenkin selvitysten mukaan asuntolainojen korkovähennys siirtyy hintoihin, eivätkä hyödytä asuntovelallisia. Kokoomuksen Heinonen ei ollut valmis luopumaan vähennyksestä. Hänen mukaansa myös toisenlaisia tutkimuksia aiheesta on tehty. Demarien Koskinen ei poistaisi vähennysoikeutta, mutta puuttuisi siihen liittyviin epäkohtiin.

Muun muassa kristillisdemokraattien Sinivuori muistutti, että verovähennyksen poistaminen poistaisi myös kannustuksen omistajuuteen ja perheen asunnon hankkimiseen. Hänen mielestään nimenomaan tuoreet perheet ovat vähennyksen tarpeessa.

Suuri vaalikeskustelu saa jatkoa perjantaina 15. huhtikuuta, kun vuorossa on toinen vaalikeskustelu Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Silloin mukana on myös Simo Frangén. Keskustelu myös radioidaan Yle Radio Hämeessä.

Lähteet: YLE Häme