1. yle.fi
  2. Uutiset

Räjähdystutkinta: Työntekijät eivät tienneet vaarallisesta kaasusta

Työntekijät eivät tienneet säiliössä olevasta syttymiskelpoisesta kaasusta Arizona Chemicalin Oulun tehtaalla, ilmenee Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksestä. Tutkintaryhmän mukaan suunnitelmien ja töiden yhteensovittaminen sekä turvallisuustietoisuus alihankintaketjussa olivat puutteellisia. Syyskuussa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli yksi työntekijä, yksi loukkaantui vakavasti ja kaksi lievästi.

Kotimaan uutiset
Oulun Stora Enson tehdasalue.
YLE

Räjähdyksessä 85 metrin päähän lentänyt säiliön katto oli juuri uusittu, ja siihen liittyen tehtiin viimeistelytöitä, joissa hitsattiin ja käytettiin kulmahiomakonetta. Joko hitsauksesta syntynyt lämpö tai kulmahiomakoneen kipinät sytyttivät säiliössä olleet tärpättikaasut.

Työntekijät eivät tienneet, että säiliössä voisi olla syttymiskelpoinen kaasuseos. Näin kuitenkin oli, koska ainoa kaasujen virtauksen estävä sokeointi oli poistettu liian aikaisin.

Turvallisuuskulttuuriin liittyvänä ongelmana oli, että suunnitelmien ja töiden yhteensovittaminen ja turvallisuustietoisuus alihankintaketjussa olivat puutteellisia.

Säiliöiden turvallisuutta halutaan lisätä

Tutkintaryhmä ehdottaa säiliöihin järjestelyjä, joilla putkilinjat pystytään erottamaan helposti kaikissa tilanteissa ja että vaarallisia kemikaaleja sisältäville tai suurienergisille prosesseille tulisi laatia erillinen erotussuunnitelma.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ennen prosessilaitteiden tulitöiden aloittamista tulee aina varmistua kohteen paloturvallisuudesta syttyvien kaasujen mittauksella.

Lisäksi turvallisuus- ja riskitietoisuus tulee varmistaa koko toimitusketjussa.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi