Vaskiluodon biokaasuvoimala saa tukea

Vaskiluodon Voiman biokaasutinlaitokselle on myönnetty vajaan 11 miljoonan euron investointituki. Hallituksen raha-asiainvaliokunta päätti asian kokouksessaan keskiviikkona. Hankkeen päätavoitteena on korvata osa nyt poltettavasta kivihiilestä puu- ja metsäpolttoaineilla, kuten metsähakkeella.

Vaskiluodon voima
Juha Kemppainen / YLE

Energiatuki maksettaisiin hankkeen edistymisen mukaan tänä ja ensi vuonna. Suunnitellun biomassan kaasutusvoimalaitoksen rakentaminen maksaa kokonaisuudessaan vajaat 37 miljoonaa euroa.

Voimalaitos sisältää uutta teknolgiaa, mistä syystä sille voidaan myöntää päästökauppalaissa määriteltyä energiatukea. Työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa nyt myönnetyn investointituen perjantaina.

"Ensimmäinen konkreettinen askel kivihiilen korvaamiseen"

Vajaan 11 miljoonan euron tuki on Vaskiluodon Voiman toimitusjohtaja Mauri Blombergin mukaan odotusten mukainen. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida hanketta vielä enempää, ennen kuin ministeriöltä saadaan lopullinen päätös asiasta.

Myös EPV Energia toimitusjohtaja Rami Vuola haluaa odottaa vielä perjantaihin. Hän on kuitenkin erittäin tyytyväinen raha-asiainvaliokunnan päätökseen, ja pitää tätä ensimmäisenä konkreettisena askeleena kivihiilen korvaamiseen Suomessa.

Biomassan kaasutusvoimalaitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus on kaikkiaan noin 300 henkilötyövuotta. Hankkeen myötä on laskettu syntyvän 100 pysyvää työpaikkaa pääosin metsähakkeen hankintaan.

Lähteet: YLE Pohjanmaa