Miinalaiva Pohjanmaa otti kiinni merirosvoudesta epäiltyjä Arabianmerellä

Miinalaiva Pohjanmaa on ottanut kiinni 18 miestä, joita epäillään laivan kaappauksen yrityksestä. Pohjanmaa pysäytti varhain keskiviikkoaamuna Arabianmerellä merirosvojen tukialukseksi epäillyn aluksen ampumalla sen eteen useita varoituslaukauksia. Pohjanmaa toimi Atalanta-operaation johdon käskystä.

Sotilaat pidättävät merirosvoja.
Miinalaiva Pohjanmaa on ottanut kiinni 18 epäiltyä merirosvoa Arabianmerellä, noin 500 kilometriä Omanista kaakkoon.

Laivan pysähdyttyä Pohjanmaan sotilaat kävivät tutkimassa aluksen ja tuomassa epäillyt miehet Pohjanmaalle. Merivoimien tietojen mukaan aluksen etsintä ja kiinniotot sujuivat ilman väkivaltaa. Pidätettyjä aluksia on kolme, yksi isompi tukialus ja kaksi nopeaa venettä, joita tarvitaan kaapattavaa alusta lähestyttäessä. Laivalta löytyi materiaalia, jota voidaan käyttää kaappauksissa.

Miinalaiva Pohjanmaa havaitsi epäillyt merirosvot noin 500 kilometrin päässä kaakkoon Omanin Salalahista. Epäiltyjen merirosvojen nähtiin heittävän veteen tavaraa aluksen paetessa Pohjanmaata. Heitä on kuulusteltu suomalaislaivalla.

- Heistä tietysti pidetään hyvää huolta. Ihmisarvo on tässäkin tärkein arvo, sanoo komentaja Pasi Staff Merivoimien esikunnasta.

KRP selvittää tapausta

Alus pysäytettiin, koska sitä epäiltiin tiistaina tehdystä kauppalaivan kaappausyrityksestä, joka epäonnistui. Operaation esikunnasta EUNAVFORista ei kerrota, mikä laiva oli yrityksen kohteena.

- Keskusrikospoliisi suorittaa harkintaa yhdessä valtakunnansyyttäjänviraston kanssa siitä, käynnistetäänkö tässä asiassa esitutkinta, sanoo Krp:n rikostarkastaja Teijo Ristola.

Mahdollisen syytteen kannalta ratkaisevaa on, pystytäänkö miehet yhdistämään kaappausyritykseen. Aseiden kanssa avomerellä purjehtiminen ei ole sinänsä laitonta.

EUNAVFOR:in esikunnan tiedottajan Jimmie Adamssonin mukaan vaihtoehtoja on tällaisissa tilanteissa kolme. Epäiltyjä vastaan voidaan nostaa syyte joko lähialueen valtioissa, kaappausyrityksen kohteeksi joutuneen laivan lippumaassa tai kiinnioton tehneen laivan kotimaassa eli Suomessa.

Ristola kertoo, että päätös esitutkinnan aloittamisesta tehdään päivässä. Jos Krp aloittaa esitutkinnan, suoritetaan se suomalaisilla säännöillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kiinniotetut 18 miestä tuotaisiin Suomeen. Jos Suomi ei aloita esitutkintaa, asia siirtyy EU-tasolle.

Alueella useita kaappausyrityksiä

Adamssonin mukaan valtaosa tähän asti oikeuteen päätyneistä merirosvoista on jäänyt kiinni itse teossa. Esimerkiksi viime viikonvaihteessa Seychellien viranomaisille luovutettiin 11 miestä, joita epäillään seychelliläisen kalastusaluksen uhkaamisesta. Miehet oli ottanut kiinni espanjalainen sota-alus ESPS Canarias.

Merivoimat ei anna vielä tietoa Pohjanmaan pidättämien epäiltyjen merirosvojen kansalaisuudesta eikä siitä, millaista materiaalia heidän alukseltaan oli löytynyt. Krp:n ohella jatkotoimenpiteitä selvittää EUNAVFOR.

Vastaavanlaiset ryhmät ovat viime aikoina yrittäneet kauppa-alusten kaappauksia kyseisellä alueella. Viime viikon maanantaina samassa paikassa kaapattiin onnistuneesti Kuwaitiin rekisteröity öljytankkeri Zirku, jossa on 29 hengen miehistö.

Suomessa on viimeksi annettu tuomio merirosvoudesta sota-aikana vuonna 1943, kun joukko luvialaisia kalastajia sai tuomion tavaran varastamisesta karille ajaneen saksalaisaluksen hylystä.