1. yle.fi
  2. Uutiset

Koivuallergian siedätyshoitoa saa lähivuosina tableteilla

Pahasta allergiasta kärsivät saavat apua siedätyshoidosta. Koivuallergian siedätyshoito voidaan toteuttaa muutaman vuoden sisään tablettihoitona. Nykyään tablettihoitoa on vasta heinäallergian hoitoon.

Kotimaan uutiset
Koivu kukkii
Pekka Sipilä / Yle

Ennusteiden mukaan Suomeen on luvassa suhteellisen helppo allergiakevät. Allergia- ja astmaliitosta kuitenkin muistutetaan, että allergialääkitys kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen allergiakautta.

- Se alkaa pienenä nenän kutinana ja sitten alkaa aivastuttaa, sen jälkeen menee nenä tukkoon, jonka jälkeen nenä alkaa vuotaa, luettelee Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa perinteisiä allergiaoireita.

Suomessa noin 20 prosenttia kärsii siitepölyallergioista.

Siedätys yleensä pistoksia

Etelä-Suomessa ilmassa on jo lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä. Monet allergikot selviävät siitepölykaudesta apteekista saatavilla allergialääkkeillä, mutta helpotus voi löytyä myös siedätyshoidosta. Suomessa siedätyshoito toteutetaan pääasiassa pistohoitona, mutta myös tablettihoito on yleistymässä.

- Tablettihoito tuli tässä pari-kolme vuotta sitten, mutta se on valitettavasti vasta heinäallergian hoitoon. Kehitteillä on tablettihoito myös koivuallergiaan, joka meitä suomalaisia eniten vaivaa, mutta se on tulossa vasta useamman vuoden päästä, Vuorenmaa kertoo.

Tabletit ja pistokset yhtä tehokkaita

Koivuallergiaan tablettihoitoa arvioidaan olevan saatavilla noin viiden vuoden kuluttua. Tablettihoidosta on apua erityisesti lasten allergioiden hoitamiseen, kun vältytään piikeiltä. Tablettihoito on myös vaivattomampi kuin pistohoito, missä edellytetään säännöllistä käyntiä terveydenhuollossa.

- Kun mietimme meidän kiireistä arkirutiiniamme, niin on helpompaa ottaa tabletti kerran päivässä kuin käydä pistoksilla terveydenhuollossa, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa arvelee.

Siedätyshoitoina pisto- ja tablettihoidon teho on suurin piirtein samaa luokkaa. Siedätyshoito on pitkäkestoinen prosessi, joka vaatii hyvää motivaatiota. Hoito kestää kolme vuotta ja sen vaikutusaika on kuudesta seitsemään vuotta. Hoito aloitetaan yleensä syksyllä, jolloin se antaa jo seuraavana keväänä helpotusta allergiaoireisiin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi