1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjoisen otsonikato ennätyssuuri

Pohjoisen napa-alueen otsonikato on tänä keväänä ennätyssuuri, kertoo YK:n ilmatieteen järjestö WMO. WMO:n mukaan syynä ovat sekä erittäin kylmä talvi että otsonikerrosta tuhoavat kemikaalit.

Ulkomaat

Arktisen alueen otsonikerros on ohentunut noin 40 prosenttia talven alusta maaliskuun loppupuolelle. Edellinen ennätys on noin 30 prosenttia.

WMO:n mukaan syynä erittäin kylmä talvi stratosfäärissä eli yläilmakehässä sekä ilmakehässä yhä olevat otsonikerrosta tuhoavat kemikaalit.

WMO varoittaa, että ultraviolettisäteily voi olla tavallista korkeampaa alemmilla leveysasteilla, jos otsonikatoalue siirtyy napa-alueelta. Vaikutukset voivat näkyä osissa Kanadaa, Pohjoismaissa, Venäjällä, ja Alaskassa Yhdysvalloissa. UV-säteilyn ei odoteta kuitenkaan olevan yhtä voimakasta kuin trooppisella vyöhykkeellä.

Otsonikerros suojelee maapalloa vahingolliselta ultraviolettisäteilyltä. Otsonikerroksen paksuus vaihtelee luonnostaan vuodenaikojen mukaan. Pohjoisen napa-alueen otsonitilanne vaihtelee enemmän kuin otsoniaukko, joka muodostuu Etelänapamantereen ylle talvisin ja keväisin. Joinakin talvina Pohjoisella napa-alueella ei ole juuri lainkaan otsonikatoa, kun taas toisinaan kato voi olla merkittävä.

Otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden käyttöä rajoittava Montrealin sopimus hyväksyttiin vuonna 1987, mutta yhdisteet poistuvat hitaasti stratosfääristä. CFC-yhdisteitä käytettiin aiemmin yleisesti muun muassa jääkaapeissa, ilmastointilaitteissa ja hiuskiinteessä, mutta sopimuksen myötä tilalle on otettu otsonikerrokselle vähemmän haitallisia yhdisteitä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi