Espanja Portugalista: Meillä menee paremmin

Espanja on kiirehtinyt vakuuttelemaan oman taloutensa vakautta naapurimaan turvauduttua EU-apuun. Espanjan talousministeri Elena Salgado korostaa, että Espanjan talous on Portugalia suurempi, monipuolisempi ja tuotteliaampi. Euroopan komissio sanoi, että Espanja on oikealla tiellä säästöissään.

talous
Elena Salgado
EPA/ GUSTAVO CUEVAS

Salgadon mukaan Espanjan hallituksen vyönkiristykset ovat myös syvällisempiä ja toteutettavissa Portugalia nopeammin. Salgado kertoi näkemyksistään Espanjan kansallisessa radiossa.

Euroopan komission mukaan Espanjan parlamentti on hyväksynyt merkittäviä talousuudistuksia, ja Espanja on pystynyt osoittamaan sitoutumisensa säästöihin.

Portugali päätti eilen pyytää EU:lta lainapakettia kolmantena maana Kreikan ja Irlannin jälkeen. Analyytikot arvioivat Portugalin tarvitseman summan suuruudeksi 70 miljardia euroa, kun Irlannin summa on 85 miljardia ja Kreikan 110 miljardia.

Espanjan kokoisessa maassa kyse olisikin jo sellaisista summista, jotka voisivat uhata koko euroalueen taloutta. Maan säästökuuri ulottuu aina palkkoihin, eläkkeisiin ja pankkeihin.

Lähteet: AFP, Reuters