1. yle.fi
  2. Uutiset

Kielletyt lehtipuhaltimet jo katukuvassa

Kielletyt lehtipuhaltimet ovat ilmestyneet katukuvaan jo Oulua myöten. Keväsiivouksia aloittavilla huoltoyhtiöillä on houkutus turvautua pölyä nostaviin laitteisiin vastoin Oulun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiä.

lehtipuhaltimet
Lehtipuhaltimen heikot tehot vaativat hankalan työasennon painavan hiekoitussepelin siivouksessa.YLE

Ympäristönsuojelumääräys kieltää Oulussa yksiselitteisesti lehtipuhaltimen käytön hiekoitushiekan poistossa. Lisäksi vaaditaan, että erityisesti hiekoitushiekan poistossa tulee käyttää vähän pölyämistä aiheuttavia työmenetelmiä.

Useat muutkin kaupungit ovat kieltäneet lehtipuhaltimen käytön hiekan poistossa, esimerkiksi Pori, Lahti ja Lappeenranta.

Ilman laatu heikkenee tuulisessa Oulussa varsinkin keväisin, kun aurinko kuivattaa talvella hiekoitettuja väyliä.

Oulun kaupunginpuutarhuri Taina Penttilä vakuuttaa, että kaupungin kevättöissä lehtipuhaltimia ei käytetä. Hän muistuttaa, että vuoden turhakkeeksi valittu laite soveltuu ainoastaan syksyisin tuoreiden lehtien kasaamiseen.

- Kaupungin kevätsiivouksissa lehtipuhallinta ei käytetä. Keväällä maassa on paljon muutakin kuin lehtiä, joita se parhaiten poistaa.

Lehtipuhallin huono apu hiekan poistoon

Huoltoyhtiöiden intoa lehtipuhaltimien käyttöön keväällä kaupunginpuutarhuri Taina Penttilä voi vain ihmetellä.

- Lehtipuhaltimen käyttöhän ei ole sallittua. Sitä ei ole tarkoitettu hiekan poistoon. Minun käsittääkseni siinä ei ole edes tehoja niin paljon, että se pystyisi tehokkaasti poistamaan hiekkaa ja mursketta. Lisäksi syntyy pölyhaittoja, pohtii Taina Penttilä.

-Voi olla tiedon puutetta. Ehkä se on myös vehje, joka on firmaan hankittu ja sitä halutaan nyt käyttää.

Oulun kaupunki käyttää hiekan poistoon koneharjoja sitten, kun paikat ovat riittävästi kuivahtaneet. Nurmikoille on erilaiset koneet kuin jalkakäytäville. Pehmeille ruohikoille päästään töihin yleensä paljon myöhemmin kuin kulkuväylille.

- Kuiva hiekka on aina kasteltava harjauksen yhteydessä, muistuttaa Taina Pentilä.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva

Lue seuraavaksi