Mentaalivalmennus on Suomessa lapsenkengissä

Suomalainen urheilu ei tunne mentaalivalmennusta. FC Reippaan valmentajaorganisaatioon palkattu Markus Arvaja arvelee tilanteen kuitenkin muuttuvan nopeasti, sillä maailmalla mentaalivalmennuksen tärkeys on tiedostettu jo kauan sitten.

urheilu
YLE Lahti

Tilanne on tuttu: Suomi–Ruotsi-jääkiekkomaaottelu saa viime hetkillä karmean lopun. Miten voi olla mahdollista, että esimerkiksi vuoden 2003 jääkiekon MM-kisoissa Suomi hukkasi hankkimansa 5–1-johdon puolentoista erän aikana, ja hävisi ottelun lopulta maalein 6–5.

- Tällaista tapahtuu paljon. Monta kertaa kyse on siitä, että aletaan pelätä virheitä ja mietitään liikaa lopputulosta. Johdossa oleva joukkue menee kipsiin samalla, kun tappiosta nouseva joukkue saa hurmoksen päälle, analysoi mentaalivalmentaja Markus Arvaja.

Mentaalivalmennus on osa huippu-urheilua. Sen avulla voidaan kehittää urheilijoiden kykyä selvitä vaikeista tilanteista.

- Kun Beckham, Ronaldo tai Litmanen laittavat pallon pilkulle ampuakseen rankkarin, voi katsoja olla varma, että tässä ei olla ensimmäistä kertaa asialla. Takana on jopa tuhansia harjoituskertoja. Rutiini auttaa urheilijaa suoriutumaan stressaavissa tilanteissa.

Virheet pelottavat

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään ongelmatilanteista selviämisestä, vaan usein puhutaan koko joukkueen ilmapiirin parantamisesta.

- Vaikeissa paikoissa pelätään virheitä ja valmentajan haukkuja, vaikka on selvää, että kukaan ei tee tahallaan virheitä. Mentaalivalmennuksen avulla pystytään luomaan vaikkapa sellainen ilmapiiri, että pelaajat eivät mene kipsiin, vaan pystyvät pelaamaan vapautuneesti ja luovasti vaikeissakin tilanteissa.

Kun kyse on kokonaisesta joukkueesta, jokaisen pelaajan psyyken on oltava kunnossa.

- Tämä pitää sisällään esimerkiksi pelaajien henkisen hyvinvoinnin myös kentän ulkopuolella. Jos kotiasiat ovat rempallaan, ei kentälläkään mene hyvin. Tällaisissa tilanteissa valmentajan pitää pystyä puhumaan pelaajan kanssa ja tukea häntä, painottaa Arvaja.

Maailmalla tuttua

Suomessa mentaalivalmentaja on vielä harvinainen ilmestys, mutta muualla jo miltei itsestäänselvyys.

- Maailman huippujalkapalloseuroista esimerkiksi Valencialla on peräti seitsemän mentaalivalmentajaa, mikä kertoo siitä, kuinka tärkeänä tätä asiaa pidetään.

Arvaja kouluttaa tulevia valmentajia Vierumäellä. Hän on opiskellut alaa Yhdysvalloissa.

- Siellä asiaa on tutkittu ja opiskeltu vuosikausia, mikä näkyy myös täällä opiskelevien Yhdysvaltalaisten tietotaidossa.

Mentaalivalmennuksen avulla voidaan etsiä menestyksen eväitä monissa lajeissa.

- Hyviä esimerkkejä ovat tennis ja golf, joissa pelaajan henkinen vire ja keskittyminen ovat kaiken a ja o. Pienikin herpaantuminen voi johtaa häviöön, muistuttaa Arvaja.

Lähteet: YLE Lahti