Kääpiä saa kerätä naapurinkin puista

Puissa elävien kääpien kerääminen on sallittu jokamiehen oikeus. Ympäristöministeriön mukaan kääpiä saa kerätä kaikista metsistä, kunhan se ei vahingoita puita.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Ympäristöministeriön ylitarkastajan Pekka Tuunasen mukaan käävät ovat luonnonvaraisia sieniä, joten niiden poimiminen on jokamiehenoikeutta.

- Puista ei saa ottaa oksia eikä käpyjä ilman maanomistajan lupaa, mutta koska kääpä ei ole puun osa, käävän ottamista ei voi rinnastaa oksan ottamiseen. Kääpiä tulee kuitenkin kerätä puita vahingoittamatta.

Lapissakin kasvaa useita taloudellisesti merkittäviä kääpälajeja, joita käytetään etenkin luonnontuotteiden valmistukseen. Yksi hyvä esimerkki on pakurikääpä, sanoo ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja.

- Se on hyvänmakuinen ja siksi siitä on muun muassa sota-aikoina keitetty Tikka-teetä.

Perinteinen syöpälääke

Pakurikäävällä olisi markkinoita, mutta poimijat ovat harvassa. Pakurikäävän poimijahinta on muutamia kymmeniä euroja kilolta, ja valmiin pakurikääpäuutteen arvo nousee jo 500 euroon kilolta. Suurimmat markkinat tällaisille tuotteille on Itä-Aasiassa ja Keski-Euroopassa.

- Poimijoita on vähän, ja se on haaste kaupallisessa hyödyntämisessä. Isompi osa pakurikäävästä viedään Japanin markkinoille kuin käytetään Suomessa.

Pakurikääpää on käytetty perinteisessä luontaislääketieteessä syöpälääkkeenä ainakin Balttiassa, Siperiassa ja Suomessakin. Nykyisin sitä käytetään myös mm. kosmetiikan valmistuksessa.

- Se on myös hyvin pehmeä väline vastustuskyvyn säätelyyn. Se hidastaa autoimmuunitaudiksi innostunutta vastustuskykyä ja voimistaa liian heikkoa vastustuskykyä.

Lähes kaikki käävät käyttökelpoisia

Pakurikäävän lisäksi pohjoisen metsissä on muitakin käyttökelpoisia kääpälajeja. Itse asiassa suurinta osaa lehtipuiden käävistä voi käyttää johonkin.

- Taulakääpä on toinen käyttökelpoinen kääpä. Se ei ole hyvänmakuinen, minkä vuoksi sitä ei juuri käytetä luontaislääkkeenä. Lakkakääpä taas on maailmanlaajuisesti kaikkein tutkituin luontaislääke, mutta se on Suomessa uhanalainen laji, joten en suosittele sen keräystä.

Pakurikääpä ei ole kääpä vaan sienen aiheuttama hiilimäinen kasvannainen lehtipuussa, yleensä koivussa. Lampaankääpäkään ei ole nimestään huolimatta oikea kääpälaji vaan haperoiden sukuinen sieni.