Oulu on pyörävarkaiden paratiisi

Pyöräilykaupunkina tunnettu Oulu loistaa myös polkupyörävarkaustilastoissa. Oulussa pitkäkyntisten käsiin on alkuvuoden aikana päätynyt kolme pyörää päivässä.

Kotimaa
Polkupyörän vaijerilukko.
Keijo Salokangas / Yle

Oulun poliisille on tehty alkuvuoden aikana yli 250 ilmoitusta polkupyöriin kohdistuneista rikoksista. Vaikka pyöräilysesonki on vasta alkamassa, on varkaustahti hurja: liki kolme pyörää joka päivä.

Pyörävarkausaalto ei koske ainoastaan Oulun kaupunkia, vaan polkupyöriä varastetaan myös muualla lähikunnissa. Esimerkiksi Oulunsalo on saavuttanut kyseenalaista kunniaa nousemalla ylemmäs polkupyörärikostilastoissa. Ympäristökunnissa osa asukkaista tuudittautuu maaseudun rauhaan ja jättää pyöränsä lukitsematta.

Tiedot talteen ja lukot kuntoon

Poliisi muistuttaa, että jo ostettaessa kannattaa merkitä pyörän tunnistetiedot muistiin. Tunnistetietoja ovat merkki, malli, väri ja runkonumero. Pyörä kannattaa myös aina lukita huolellisesti ja nostaa se sisätilaan aina kun mahdollista.

Varkauden sattuessa rikosilmoituksen voi tehdä www.poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivustolta löytyvällä sähköisellä rikosilmoituksella tai käymällä henkilökohtaisesti poliisin palvelupäivystyksessä. Mikäli polkupyörän kimpussa häärää epäilyttävä henkilö, kehottaa poliisi soittamaan hätäkeskukseen ja painamaan mielen tekijän tuntomerkit ja mahdollisen ajoneuvon rekisterinumero.

Lähteet: YLE Oulu