1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matematiikka

Tiedekilvan nuori voittaja kunnioittaa matematiikkaa

Suomen Akatemian Viksu-tiedekilpailun kansallisen sarjan voittaja, Helsingin matematiikkalukion abi Sakke Suomalainen yleisti kaksiulotteisen Mohrin-Macheronin lauseen kolmanteen ulottuvuuteen. Ammattitasoisen tutkielman tehnyt nuorukainen haaveilee tulevaisuudesta silmälasipäisenä tutkijaprofessorina pikkutakissaan.

matematiikka
YLE

Suomen Akatemian vuoden 2010 Viksu-tiedekilpailun kansallisen sarjan voitto heltisi nuorelle miehelle, joka sydämestään kunnioittaa matematiikkaa. Maunulassa sijaitsevasta matematiikkalukiosta valkolakkiaan odottava Sakke Suomalainen pitää tieteenalaansa kaiken perustana.

- Matematiikka on perustavanlaatuista, monet muut tieteet käyttävät sitä tai perustuvat siihen. Ilman matematiikan työkaluja fysiikka, kemia tai biologia eivät pystyisi siihen, mihin nyt pystyvät. Kunnioitan matematiikkaa siitä ja siksi se kiinnostaa.

Ajatus vain pälkähti päähän

Viksu-voitto ja sen mukanaan tuomat 4 000 euroa tulivat tavallaan lukio-opintojen sivutuotteena, kuvailee Suomalainen. Hän etsi aihetta koulun matematiikan kurssille tehtävään tutkielmaan selailemalla Helsingin yliopiston matematiikan laitoksen kanditöiden aiheita ja ehdotuksia aiheiksi ja törmäsi Mohrin-Macheronin lauseeseen.

- Löysin tämän alkuperäisen lauseen ja siitä tuli idea, että jospa se olisikin kolmiulotteinen, se vaan jotenkin tupsahti päähän.

Alkuperäinen lause on todistettu 1600-luvun lopulla ja sen mukaan kaikki harpilla ja viivaimella mahdolliset konstruktiot voidaan tehdä ilman viivainta. Suomalainen muotoilee tutkielmassaan tälle kolmen ulottuvuuden vastineen. Kolmen ulottuvuuden harppi-viivaingeometriassa käytetään tasoja ja palloja suorien ja ympyröiden sijaan.

Matematiikkaa ymmärtämättömälle asia ei juurikaan avaudu. Palkinnon perustelujen mukaan nuoren miehen tutkielma voitasiinkin hyvin julkaista jossain matemaattisessa ammattilehdessä. Työtä kuvaillaan kaikien tavoin erinomaiseksi kaikilta osa-alueiltaa. Suomalainen itse ei turhia rehentele taidoillaan.

- Hienoltahan tuo kuulostaa, jos sille työlle on noin paljon suotu kunniaa.

Edessä ovat seuraavaksi yliopisto-opinnot, niitä seuraavista urasuunnitelmistakin nuorella miehellä on jo vankka näkemys.

- Visio silmälasipäisestä, puvuntakkisesta professorista on aika vahva tällä hetkellä.

Pääkaupunkiseudulle lähes koko voittopotti

Viksu-tiedekilpailussa palkittiin kaikkiaan 15 opiskelijaa, kuusi koulua ja kaksi opettajaa. Pääkaupunkiseudun nuoret pärjäsivät kisassa loistavasti.

Kansainvälisen sarjan voittaja oli Tikkurilan lukion 18-vuotias Jaana Tuominen, joka selvitti tutkimuksessaan tp53-syöpägeenin toimintaa. Lähes kaikki muutkin kansainvälisessä sarjassa sijoittuneet opiskelevat pääkaupunkiseudun lukioissa. Menestys oli suurta myös kansallisessa sarjassa, jossa Helsinkiin tulivat voiton lisäksi sijoitukset kolme, viisi ja kuusi.

Lukiolaisten Viksu-tiedekilpailu järjestettiin jo kolmattatoista kertaa. Kilpailuun voi osallistua tekemällä tutkielman mihin tahansa lukion oppiaineeseen liittyen. Kilpaan osallistui viime vuonna 160 lukiolaista.

Lue seuraavaksi