1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tee

Teen juontia vauhdittaa terveystrendi

Teevalikoima on viime vuosina kasvanut kaupoissa ja marketeissa. Näkyvästi hyllytilaa ovat vallanneet maustetut teet, jotka eivät kaipaa lisättyä sokeria. Terveystrendi näkyy vihreän teen ja yrttijuomien suosiona. Yhä useammat ovat päässeet teeharrastuksessa englantilaisten pussiteetä pidemmälle.

Pirjo Peltomäki tuntee maailman teet. Kuva: YLE / Jorma Tuominen

Maailmanmarkkinoilla kahvi on viime vuosina kallistunut, tee halventunut. Mutta ainakin meillä Suomessa teen juontiin siirtyvä on yleensä naishenkilö, jota motivoivat vihreän teen väitetyt ja koetut terveysvaikutukset. Ikävä kyllä vihreä tee on tosi helppo möhliä kitkeräksi, varoittaa irtoteekauppias Pirjo Peltomäki.

Kun teeharrastus etenee pussiteetä pidemmälle, etenkin klassisten japanilaisten ja kiinalaisten irtoteelaatujen maailmassa riittää maisteltavaa ja opiskeltavaa loppuelämäksi. Turun Kauppahallissa Tee ja Mauste on palvellut teepensaan ja yrttiteiden ystäviä vuosikymmenet. Yrittäjä Pirjo Peltomäki vahvistaa, että trendi suosii teetä.

Älä sekoita valkoista vihreään

Teen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Kiistattomin on vihreän teen antioksidanttivaikutus. Maitoa ei pidä käyttää vihreän teen kanssa, koska se estää tuon vaikutuksen. Eri teetyypeillä uskotaan olevan ehkäisevää vaikutusta hyvinkin moniin sairauksiin ja vaivoihin.

Toki tee on kaukana kahvin kulutuslukujen takana. Kahvipaketteja keskivertosuomalainen saa vuodessa menemään 10 kg, teen kulutus on 0,3 kg.

Suurimmat virheet teen valmistuksessa liittyvät haudutukseen. Peltomäen havaintojen mukaan suomalaiset kaatavat teen kuin teen päälle kiehuvaa vettä. Mustalle teelle näin voi tehdä, mutta kaikki muut teelaadut kiehuva vesi tekee kitkeriksi. Tämä on aivan ylivoimainen syy laatuteen kanssa koettuihin makupettymyksiin. Kitkeryys voi johtua myös liian pitkästä haudutusajasta.

Teelläkin voi hienostella

Teeharrastusta voi hyvin verrata viinien harrastamiseen. Se mikä on yhdelle hienostelua, on toiselle tilaisuus oppia uutta ja etsiä omia yksilöllisiä mieltymyksiä. Iltateen suhteen kotiin voi kerätä melkoisen valinnanvaran.

Kiinalaiset joivat aiemmin parhaat teelajikkeensa itse. Vientiin meni halpaa bulkkitavaraa. Kiinan valtiovierailleen tarjoamaa vihreää longjing-teetä Hangzhoun seudulta saa Teestä ja Mausteesta 130 euron kilohintaan. Peltomäki kehuu aromikasta longjingia maultaan makeaksi. Hän maistelee sitä noin kerran viikossa.

Vielä arvokkaampaa on Jynnanista tuleva vuosikertatee, tiiviiksi kakuiksi puristettu pu´erh-tee. Itsekseen fermentoituneet teekakut säilyvät jopa sata vuotta, ja iän mukana hinta voi nousta tähtitieteelliseksi. Oikein valmistettuna pu´erh-lehdet voi kuitenkin käyttää jopa 20 kertaa uudelleen. Maanläheinen maku on hieman toista kuin mihin meillä on totuttu, Peltomäki varoittaa.

Ja yksi asia on varma. Tee piristää.