Järistys ei tuonut tsunamia Japanissa

Japanissa sattui illalla voimakas maanjäristys, joka aiheutti myös tsunamihälytyksen. Tsunamihälytys peruttiin myöhemmin, mutta järistys on aiheuttanut joitakin tuhoja. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,4 Richterin asteikolla.

Ulkomaat
Kartta.
Japanin itärannikkoa ravisteli torstaina tähän mennessä voimakkain jälkijäristys sitten viimekuisen katastrofin.

Tsunamivaroitus peruttiin 90 minuuttia voimakkaan järistyksen jälkeen, kun aalloista ei ollut merkkiä.

Järistyksen keskus oli noin 70 kilometrin päässä Sendain kaupungista, hyvin lähellä samaa paikkaa kuin missä maaliskuisen tsunamin aiheuttanut jättijäristyksen keskus oli. Järistys tapahtui noin 26 kilometrin syvyydessä, kertoi Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan satoja ihmisiä siirtyi turvallisemmille alueille tsunamivaaran vuoksi. Uhka oli samalla alueella, jossa tsunami iski 11. maaliskuuta.

Tämänpäiväinen järistys oli voimakkain yli tuhannesta jälkijäristyksestä, jotka ovat ravisuttaneet Japania sitten maaliskuun.

Järistys ei näyttäisi vahingoittaneen Fukushiman turmavoimalaa enempää. Säteily ei ole alueella noussut, viranomaiset kertoivat. Voimalan pelastustyöntekijät evakuoitiin, mutta he palasivat, kun tsunamivaroitus oli ohi, kertoo ydinvoimayhtiö Tepcon edustaja. Myöskään muissa alueen ydinvoimaloissa ei näyttäisi olevan ongelmia.

Järistys vavisutti rakennuksia pääkaupungissa Tokiossa saakka jopa minuutin verran. Laajoilla alueilla maan pohjoisosassa sähköt menivät poikki. Tuhoalueella on NHK:n mukaan syttynyt lukuisia tulipaloja ja myös vesiputkia on poikki. Iltaan mennessä poliisin tietoon oli tullut seitsemän loukkaantunutta, joista kahden tila oli vakava.

Lähteet: AFP, Reuters