Elma ja Liisa koostuu pienistä tuokiokuvista

Ohjaus: Pihla Viitala ja Pamela Tola Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Pihla Viitala, Pamela Tola, Kasimir Balzar, Anita Salonen, Sami Helpelä, Maarit Ristaniemi K-11

Aamu-tv

Pihla Viitalan ja Pamela Tolan yhteistyönä syntynyt 40 minuuttinen lyhytelokuva Elma ja Liisa tekee omalla tavallaan suomalaista elokuvahistoriaa. Tätä elokuvaa ja mahdollisesti tulevaisuudessa muitakin kotimaisia lyhytelokuvia tullaan esittämään Finnkinon teattereissa varsinaisten elokuvanäytösten välissä ja tietenkin normaalia lipunhintaa halvemmalla.

Vanhat ystävykset, Elma ja Liisa, kohtaavat toisensa pitkän tauon jälkeen. Syystä, jota elokuvassa ei sen enempää selitellä, naiset lähtevät yhteiselle automatkalle halki suvisen Suomen. Matkan aikana tehdään isompia ja pienempiä rötöksiä ja tietenkin puidaan henkilöiden keskinäistä suhdetta ja sitä, mitä nämä kolmekymppiset naiset elämältään ihan oikeasti lopulta haluavat.

Elma ja Liisa paljastaa jo nimessään, että kyseessä on jonkinasteinen hatunnosto ja muunnos vuonna 1991 tehdystä, Susan Sarandonin ja Geena Davisin tähdittämästä elokuvasta Thelma ja Louise. Onneksi Elman ja Liisan matka ei kuitenkaan päädy yhtä traagisesti kuin Thelman ja Louisen aikoinaan, vaan elämä voittaa.

Elma ja Liisa poikkeaa siitä kaikkein tavanomaisimmasta elokuvakerronnasta siinä, että se koostuu pienistä, ikään kuin matkan varrella otetuista tuokiokuvista, joiden välillä ei välttämättä löydy sitä suurta draamallista kaarta. Tämä on hauskaa aikansa, mutta jossain välissä sitä kyllä toivoisi elokuvan henkilöiden jollain tavalla kehittyvän tai heille tapahtuvan jotakin, joka saisi tarinan muuttamaan suuntaansa. Onneksi tässä on kuitenkin kyse lyhytelokuvasta, joka loppuu juuri sopivasti noiden kysymysten alkaessa nostaa päätään katsojan mielessä.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi