Portugali kärjisti vaalitaistelun

Portugaliin laajentumassa olevat EU-maiden kriisituet ovat kärjistäneet hallituksen ja opposition välistä kamppailua eduskuntavaaleissa. Asetelma suosii keskustalaista pääministeriä Mari Kiviniemeä ja oppositiojohtajaksi noussutta perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia.

talous

Hyvin tavallista on ollut, ettei puoluejohtajista ole enää eduskuntavaalien alla saanut selvää, kuka istuu hallituksessa ja kuka on oppositiossa.

Kaikki ovat mätkineet vaalitaistelun loppusuoralla surutta toisiaan.

Nyt on toisin.

Viimeistään Portugaliin asti levinneet kriisituet tekivät näistä vaaleista hallituksen ja opposition välisen taiston.

Keskustalainen pääministeri Mari Kiviniemi torjui jälleen perjantaina Yle Radio Yhden Ykkösaamussa SDP:n vaatimukset pankkien ja sijoittajien vastuun kasvattamisesta EU:n väliaikaisessa kriisirahastossa.

Kiviniemi niputti puheenjohtaja Jutta Urpilaisen samaan sakkiin perussuomalaisten Timo Soinin kanssa.

- Kyllähän nämä Urpilaisen ja SDP:n vaatimukset ovat epärealistisia. Minulla on vähän sellainen tunne, että Urpilainen on tässä Soinin kanssa lähdössä Vermoon totoamaan kansan rahoilla.

Kamppailu hallitus vastaan oppositio korostaa nyt vaalitaistelun viime metreillä nimenomaan hallituksen keulan pääministeri Kiviniemen asemaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen, vaikka samaa taistoa käykin, jää helposti kakkosrooliin.

Soini ohitti SDP:n

Oppositiojohtajasta ei ole epäselvyyttä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ajanut EU-kritiikissään itsensä jo sellaiseen umpikujaan, että yhteistyötä vaalien jälkeen nykyisten hallituspuolueiden kanssa on jo melkein mahdoton kuvitella.

Soini on lopettanut haikailut erillisluvasta äänestää hallituksessa tukia vastaan. Soini tähtää nyt vain mahdollisimman suureen äänipottiin.

Mitä änkyrälinjasta vaalien jälkeen seuraa, on sitten sen ajan murhe.

Soini itse paalutti torstaina Ylen vaalitentissä hallitusovien aukeavan vain EU-tuissa samanmielisten kanssa.

- Jos sellaisilla voimilla on enemmistö, jotka voivat ilmoittaa, että me emme tätä hyväksy, niin silloin me voimme olla hallituksessa. Jos sellaisilla voimilla on vähemmistö, silloin me emme ole hallituksessa.

Mikä on SDP:n kanta?

Ongelmallisin hallitus vastaan oppositio tilanne on sosialidemokraateille.

Nyt vaalien alla kriittinen lippu EU-tukiin heiluu, mutta mitä tapahtuu vaalien jälkeen.

Puolue on juuttunut toistelemaan, että pankit ja sijoittajat on saatava tukien ehtona vastuuseen.

Näin myös perjantaina radion ykkösaamussa, vaikka Urpilaisen sijasta ääntä käyttikin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

- Jos SDP nousee suurimmaksi puolueeksi, niin tämä on tulevan hallituksen ohjelmallinen lähtökohta.

"Ohjelmallinen lähtökohta", Heinäluoma tyytyi siis muotoilemaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Jouni Turunen