Aurinko vaanii viikonloppuna

Lupaus aurinkoisesta viikonlopusta voi viedä tänä keväänä riskitilanteisiin. Etenkin talvenkalpea iho voi saada vaarallisia vammoja lämpimistä säteistä. UV-säteily ja ohut otsonikerros ovat katala yhdistelmä.

aurinko
Aurinko veistoksen takana.
Yle

Meitä vaanii nyt kaksi uhkaa. Auringosta tuleva UV-säteily on parhaillaan poikkeuksellisen voimakasta, ja samaan aikaan otsonikerros on ohuin pitkään aikaan.

Hienoa taas on, että D-vitamiinia saadaan auringosta täydentämään huvenneita varastoja. Asiantuntijoiden mukaan jo vartin oleskelu auringossa syöttää kasvojen tai vaikkapa paljaan kämmenselän kautta vitamiinia, joka antaa suojaa riisitautia, osteoporoosia, flunssaa tai masennusta vastaan. Hyötyjen ja vahinkojen ero taitaa olla ilmaan huitaistu raja.

Kasvoissa suurin ihosyöpäriski

Etenkin keväällä voi helposti käydä niin, että tulee ahnehtineeksi liikaa aurinkoa, sanoo Lääkäriasema Pulssin ihotautien erikoislääkäri Seppo Saari.

- Keväällä puhaltaa usein kylmä tuuli, eikä auringon polttavuutta tule huomanneeksi. Liialta auringolta kannattaa ryhtyä suojautumaan heti keväällä. Auringossa voi hyvin olla 15 - 20 minuuttia kerrallaan, mutta kasvoihin kannattaa laittaa aina vähintään 15 kertoimen suojavoidetta. Kasvot saavat ihmisen elinaikana niin paljon aurinkoa, että juuri niihin kohdistuu suurin ihosyöpäriski, opastaa Saari.

Ihospesialisti ei innostu rusketuksesta terveyden merkkinä, vaikka myöntää itsekin ihailleensa rusketusta ja sitä sinnikkäästi hankkineensakin ennen ryhtymistään ihotautilääkäriksi.

- Ihmisen mieli voi muuttua. En enää pidä rusketusta kauniina, kun joudun niin usein tekemisiin sen ikävien seurausten kanssa. Aurinkokeratoosi esimerkiksi on selvästi yleistynyt. Se näkyy punaisina hilseilevinä läiskinä iholla. Sitä esiintyy etenkin 40 - 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien iholla. Aurinkoisessa Australiassa esimerkiksi jo puolella nelikymppisistä on aurinkokeratoosia, kertoo Seppo Saari.

Sen sijaan nuorilla, jopa 20-vuotiailla, esiintyy paljon myös vaikeinta ihosyövän astetta, melanoomaa. Liiallinen aurinko on usein sen syynä.

Pillereistä ei ole apua

Suomessa suositeltiin joskus aiemmin esimerkiksi betakarotiinipillereitä vahvistamaan auringonsietokykyä valjusta pohjolasta polttavaan aurinkoon matkustaville. Enää ei niiden tehoon uskota, sanoo Seppo Saari.

- Kyllä ihon suojaus vaatetuksella ja voiteella sekä keskipäivän kuumimman hetken viettäminen sisätiloissa ovat parhaat keinot.

- Kotosuomessa ulkoilijan kannattaa tulevana viikonloppuna muistaa myös aurinkolasit. Silmät on yhtä tärkeää suojata kuin ihokin. UV-säteily voi tulehduttaa silmän sarveiskalvot, minkä huomaa silmien valonarkuudesta, punoituksesta ja kyynelehtimisestä. Vaivat paranevat nopeasti itsestään, kunhan altistus ei ole pysyvää. Jatkuva altistus saattaa johtaa harmaakaihiin. Jos vielä lätsän tai muun päähineen nappaa päähänsä, voi ulkoilu alkaa kepeästi mutta turvallisesti, kannustaa ihotautien erikoislääkäri Seppo Saari.

Lähteet: YLE Turku / Pia Ekholm