Drag queenin on osattava nauraa itselleen

Miehen meikkaaminen naiseksi vaatii paljon pokkaa ja pakkelia. Drag queeniltä löytyy meikkejä enemmän kuin monilta naisilta. Esiintymisessä kaikki on liioittelua liikkeistä vaatetukseen.

drag queen
Drag queen ei säästele silmämeikkiä.YLE / Hanne Kinnunen

Jos naisten laittautumiseen menee aikaa, niin siihen vasta meneekin, kun mies meikkaa itsensä naiseksi. Drag queen on mies, joka pukeutuu naiseksi viihdyttääkseen muita. Kaikkien naisellisten piirteiden ja eleiden ylikorostaminen kuuluu asiaan. Suomessa on julkisia drag queenejä melko vähän ja kajaanilainen Petri Heikkinen on luultavasti Pohjois-Suomen ainoa drag queen.

Heikkisen meikkiarsenaali on laaja, osaa meikeistä hän säilyttää miehisesti työkalupakissa.

- Tyttöpuoleiset kaverit naureskelevat, että Petellä on meikkejä enemmän kuin muilla. Baariin mennessä tytöt saattavat kysyä, että onko sulla lainata puuteria, kun omani unohtui, Heikkinen nauraa.

Petri Heikkinen on harjoitellut drag queen -meikkiä vuoden verran. Innostus lähti siitä, kun Heikkinen esitti Kainuun ammattiopiston juhlissa Paula Koivuniemen kappaleen naiseksi pukeutuneena.

- Aika paljon tuli positiivista palautetta. Kävelin koulun käytävillä meikit naamassa ja mekko päällä. Monet ihmettelivät miten pystyin siihen, mutta jos ei osaa nauraa itselleen, niin tämä homma ei toimi, Heikkinen kertoo.

Drag queen -meikki rakentuu teatteripohjalle

Parrankasvu aiheuttaa päänvaivaa drag queenille. Partaa joutuu joskus kasvattamaan pari päivää, jotta sen saisi ajettua oikein tarkasti. Siltikin tumma sänki saattaa näkyä leukaperistä. Drag queen turvautuukin teatteripohjaan meikkiä laittaessaan.

- Meikki aloitetaan normaalilla meikkivoiteella, mutta sitten laitetaan teatteripohja, koska se ei valu hikoilemallakaan. Pikameikkiin menee 30-60 minuuttia ja show-meikkiin tunnista kahteen tuntia, sanoo Petri Heikkinen.

Heikkinen harjoittelee meikkaamista kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Taidot karttuvat yrityksen ja erehdyksen kautta.

- Välillä tulee vedettyä väärät värit naamaan ja kaikki menee päin honkia. Sitten vain pakkelit pois ja uusi meikki naamaan, Heikkinen kertoo.

Heikkinen on käynyt Helsingissä meikkikoulutuksen, jossa hän on oppinut tekemään erilaisia varjostuksia. Lisäksi hän on suorittanut teatterimaskeerauksen viikonloppukurssin, mutta drag queenit seuraavat naistenlehtien meikkivinkkejä niin kuin naisetkin. Mustaa väriä ei drag queen -meikissä säästellä, varsinkaan luomissa.

- Musta luomiväri tuo dramaattisen vaikutelman, katseeseen tulee dramatiikkaa ja sillä saadaan luotua varjot silmiin. Monesti lähden rakentamaan meikkiä tunteella, tänään lähtee mustaa ja kultaa, Heikkinen kertoo drag queenin pikameikkiä tehdessään.

Korkokenkä kokoa 45

Meikki ei yksistään tee miehestä drag queeniä. Kookkaan drag queenin voi olla hankala löytää esiintymisvaatteita. Petri Heikkisen korkokengät pitää olla kokoa 45.

- Kajaanista ei saa korkokenkiä kokoa 45, pitää tilata nettikaupoista. Helsingissä on liike, josta saa saappaita jopa kokoon 48 asti. Suomestakin löytää isoja kenkiä, mutta hinnat ovat sen mukaisia. Hinnat lähtevät yleensä 100 eurosta ylöspäin, kertoo Heikkinen.

Petri Heikkinen on ehtinyt jo osallistumaan ensimmäisiin Drag show artist -kisoihinsa vuonna 2010.

- Ensimmäisiin kisoihin meni 250 euroa ja tein asusteet itse. Kyllähän siihen rahaa saa menemään. Kuulin, että joku oli laittanut pelkkään kisa-asuun 500 euroa. Jotkut ostavat aidot peruukit ja nekin maksamat. Itse kierrätän peruukkeja ja ostan niitä netistä ja joskus kirpputoriltakin, sanoo Heikkinen.

Suomalaiset naisartistit suosittuja hahmoja

Seuraaviin kisoihin Petri Heikkinen aikoo lähteä Laila Kinnusena.

- Kukaan drag queen ei ole vielä esiintynyt Laila Kinnusena. Paula Koivuniemi, Lea Laven, Katri Helena ja Marion Rung ovat suosittuja hahmoja. Ja ulkomaisista artisteista Lady Gaga tuli uutena, Lady Gaga oli suosittu ainakin viime kisoissa, Heikkinen kertoo.

Monilla drag queeneillä on useampia hahmoja, Petri Heikkisellä niitä on noin viisi. Ensimmäisissä kisoissa Heikkinen oli vaaleahiuksisena Jain Monroe -hahmona.

- Hahmon luomiseen menee noin vuosi aikaa. Meikit, vaatteet, kampaus, esiintyminen ja huulisynkka vaativat paljon harjoittelua.

Jos drag queenin meikki ampuu yli, niin liioittelu jatkuu myös esiintymisessä ja liikkeissä. Usein drag queen tuo tunnetusta hahmosta esiin sellaisen puolen, jota ihmiset eivät ole ehkä huomanneet, ja siihen osa drag queenien viehätyksestä perustuukin.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen