Hyppää sisältöön

Pyykinpesussa tarvitaan oikeanlaista kemiaa

Ympäristön ja vaatteiden kannalta on tärkeää pestä pyykit oikein. Pesuainehyllyjen ja mainosten lupausten keskellä on syytä muistaa, että pyykkäys on muutakin kuin tehokkaita pulvereita.

Kuva: Yle

YLE Oulu Radion Osaakko nää -sarjassa muistutetaan, että arkiaskareissa pääsee pitkälle keskittymällä perusasioihin. Pyykinpesun kaksi tärkeintä sääntöä ovat oikea pesulämpötila ja pesuaineen annostelu.

Erikoisneuvoja Marja-Leena Pirkola Pohjois-Pohjanmaan Martoista harmittelee pesuainemainoksia, joissa luvataan taatusti puhdasta pyykkiä alhaisissa lämpötiloissa.

- Kyllähän sen järkikin sanoo, ettei mikään viidessätoista asteessa puhdistu!

Vaatetta ei kannata myöskään pestä liian kuumassa vedessä. Puhtaan pyykin lähtökohtana onkin pesuohjemerkintöjen lukeminen ja niiden noudattaminen.

Pesuaine valitaan vaatteiden mukaan. Vaaleille ja valkoisille vaatteille valitaan valkopyykille tarkoitettu pesuaine, kirjopyykille värillisille vaatteille tarkoitettu pesuaine.

Pesuaineen annostelun tärkeys

- Pesuainetta ei tosiaankaan tarvitse panna paljon. Pakkauksen annosteluohjeen voi huoletta puolittaa, Pirkola korostaa.

Koneelliseen pyykkiä riittää runsas ruokalusikallinen eli 20 millilitraa pulveria. Pesutulos ei parane pulverin yliannostelulla.

-Liika pesuaine jää vaatteisiin ja näkyy vaaleana pölynä.

Pyykkikone hyytyy pesuaineen liikakäytöstä

Huoleton pesuaineen käyttö koituu myös pyykkikoneen kohtaloksi. Sulamaton pulveri kerääntyy pesukoneeseen ja lopulta rikkoo koneen.

Parhaaksi tahranpoistoaineeksi Pirkola mainitsee astianpesuaineen.

- Astianpesuainetta hangataan kuivaan vaatteeseen tahran päälle ja pestään sitten normaalisti koneessa.

Huuhteluaineiden käyttöä Pirkola kehottaa harkitsemaan tarkkaan. Itse hän ei käytä huuhteluaineita ollenkaan, koska ne usein sisältävät allergisoivia aineita.