Tutkija: Karhujen aliravitsemuksesta ei vielä varmuutta

Viime kesän huono marjasato saattaa aiheuttaa karhujen nälkäkuolemia keväällä, arvioi riistatutkija Kaarlo Nygrén Pohjois-Karjalasta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Ilpo Kojola sanoo kuitenkin, että oletukselle ei ole olemassa vielä mitään näyttöä.

Kotimaa
Karhu haaskalla
YLE / Kalle Heikkinen

Riistatutkija Kaarlo Nygrénin mukaan tavallista useampi karhu saattaa menehtyä pesäänsä tänä keväänä. Hänen mukaansa ilmiö johtuu pitkästä talvesta ja takana olevasta erittäin huonosta marjavuodesta. Nälkiintyneellä karhulla ei välttämättä ole voimia etsiä ruokaa keväällä, varsinkaan pehmeässä hangessa.

- Sitähän ei vielä tiedetä, mutta sekä meikäläisten että venäläisten kokemusten mukaan huono marjavuosi saattoi merkitä aikamoista katastrofia talvehtivalle karhukannalle. Odotetaan että tavanomaista suurempi määrä jää nousematta pesistä. Joku pelkäsi, että jopa joka toinen karhu saattaa menehtyä. Siihen minä en usko, mutta joka tapauksessa karhuja pitäisi olla enemmän liikkeellä kuin on havaittu, Nygrén sanoo.

Poikastuotto kärsii ensin

Kainuussa marjasato oli viime keväänä jonkin verran parempi kuin Pohjois-Karjalassa, joten karhujen talvitankkaus sujui helpommin. Ravintoa kertyi silti vähemmän kuin hyvänä marjavuonna, sanoo tutkija Ilpo Kojola RKTL:stä.

- Karhujen aliravitsemus näkyy kuitenkin ensimmäisenä poikasten määrän vähenemisenä eikä nälkäkuolemina. Karhujen poikasluku saadaan varmistettua kesäkuuhun mennessä, sanoo Kojola.

Karhut alkavat jo heräillä talviuniltaan Kainuussakin. Ensimmäinen karhu on jo nähty Vartiuksessa viime viikonloppuna.

- Tuttu Valeri-karhu ilmestyi kojulle 3.4. Vartiuksessa, sanoo luontomatkailuyrittäjä Ari Sääski. Hänen mukaansa karhujen kevätherääminen on tavanomaisessa aikataulussa.

Pohjois-Karjalassa tilanne on huolestuttavampi, sillä siellä ollaan nähty vasta vähän talviuniltaan heränneitä karhuja.

Lähteet: YLE Kainuu, YLE Pohjois-Karjala