Nälkiintynyt karhu voi kuolla pesäänsä

Tavallista useampi karhu saattaa menehtyä pesäänsä tänä keväänä. Riistatutkija Kaarlo Nygrénin mukaan ilmiö johtuu pitkästä talvesta ja takana olevasta erittäin huonosta marjavuodesta.

karhu
Karhunpesä
KarhunpesäPentti Kallinen

Yleensä lähes kaikki karhut selviävät talvesta. Nälkiintyneellä karhulla ei kuitenkaan välttämättä ole voimia etsiä ruokaa keväällä. Itärajalla kontioiden ruoanhakua hankaloittaa vielä paksu ja pehmeä lumihanki.

- Karhun ei kannata lähteä liikkeelle: siinä kuluttaa hyvin äkkiä senkin vähän, mitä ravintovaroja ruumiissa on jäljellä, vuosikymmeniä karhuja tutkinut Kaarlo Nygrén toteaa.

Nygrénin mukaan sekä suomalaisten että venäläisten aiemmat kokemukset osoittavat, että huono ruokavuosi voi tietää katastrofia talvehtivalle karhukannalle.

- Tunnutaan odottavan, että tavanomaista suurempi osa karhuista kuolee pesiin. En tiedä, onko niitä sitten yksittäisiä vai enemmän, mutta joka tapauksessa karhuja pitäisi olla liikkeellä enemmän kuin nyt on havaittu.

Ilomantsin kontiot ovat tukiruokinnassa

Koska karhujen ruokatilanne oli viime vuonna vaikea, nyt heräävät kontiot ovat erittäin nälkäisiä. Nygrénin mukaan mesikämmenet hyödyntävät tarkkaan löytämänsä hirvenruhot ja lumen alta pilkistävät tupasvillan versot.

Ilomantsissa aloitettiin jo viime vuoden puolella karhujen tukiruokinta marjakadon vuoksi. Karhuille tarjottiin hiilihydraatti- ja sokeripitoista syötävää.

- Seuraavaksi yritämme saada strategisille paikoille kasvamaan marjoja, lähinnä marja-aronian taimia. Sillä tavalla karhuilla olisi edes jotakin varmaa syötävää tulevina vuosina, Nygrén kertoo.

Karhun makuupaikka on vesitiivis

Karhut heräävät sisäisen kellonsa pirinään maaliskuun loppupuolella, joskin emokarhut saattavat nukkua pidempään. Uroksilla on tapana asettautua talviunen jälkeen korjuulle eli väliaikaiselle makuualustalle.

- Todennäköisesti karhu totuttelee korjuulla kevään valoon pimeässä vietetyn talven jälkeen. Lisäksi se seuraa kelien muuttumista ja lumitilannetta viikon, parin ajan, Nygrén sanoo.

Karhun talvipesä pysyy lumen sulaessakin yleensä kuivana. Nygrénin mukaan etenkin iäkkäät karhut osaavat rakentaa pesänsä ylöspäin kaartuvaksi siten, ettei sulavesi kastele kontion makuupaikkaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen