Kaupunginteattereiden ohjelmatarjonnassa eletään murroskautta

Paikallisista aiheista ja ilmiöistä kirjoitetut näytelmät vetoavat teatteriyleisöihin. Teatterialan Thalia-gaalassa palkittu Kajaanin teatterinjohtaja Miko Jaakkola uskoo, että nykyaika tuottaa tarpeen käsitellä ajankohtaisia aiheita.

kulttuuri
YLE / Antti Kettumäki

Oulun yliopisto päätti lakkauttaa Kajaanin opettajankoulutusyksikön säästöihin vedoten noin vuosi sitten. Alasajosta spekuloitiin jo paljon aiemmin, joilloin Jaakkola päätti tarttua koko Kainuuta ravisuttaneeseen aiheeseen. Laitos ehti toimia 111 vuotta kouluttaen noin 8000 henkilöä aina opettajasta kasvatustieteiden professoriksi asti. Lakkauttamisesta syntyi ajatus Kajaanin Seminaari -näytelmästä.

Jaakkola pyysi näytelmän käsikirjoittajaksi Sami Keski-Vähälän. Taustoja selvitettiin yhteistyössä, mutta lopullisen tekstin laati Keski-Vähälä.

- Teatterin täytyy reagoida aikaansa ja yrittää hahmottaa mitä ajassa tapahtuu. Lupasin tarjota ohjelmallisesti jotain paikallista ja tämä on tapa selvittää lähihistoriaa, sanoo Helsingistä Kajaaniin tullut Miko Jaakkola.

Kansannäytelmillä on teatteriohjelmistossa oma aikansa, mutta niiden aika ei ole nyt.

- Kajaanin Seminaari -tyyppisiä ajankohtaisia esityksiä on myös muualla. Omasta mielestäni nyt ollaan sellaisessa ajallisessa murroksessa, että tämä aika tuottaa tarpeen käsitellä ajankohtaisia aiheita, Jaakkola sanoo.

Seminaarista tehtiin fiktiivinen

Näytelmä kertoo Oulun yliopiston alaisuuteen kuuluvan Kajaanin opettajankoulutusyksikön lakkauttamisesta ja sen vaikutuksesta opettajaperheeseen. Näytelmän tausta-aineistona on käytetty julkisia asiakirjoja, lehtileikkeita ja henkilöhaastatteluja. Silti se tehtiin tragikoomiseksi fiktioksi.

- Näytelmässä pyritään käsittelemään myös tunteita, jolloin tragedia oli luonnollinen valinta. Teatterissa pitää olla myös kivaa, jolloin komedia on kuulluu tällaiseen kolmen esityksen näytelmään, sanoo käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä.

- Fiktio valittiin siitä syystä, että lakkautusprosessi on vielä kesken. Mä en missään nimessä halunnut tehdä oikeista ihmisistä, koska se olisi vaikuttanut heidän elämäänsä aika rajustikin, vaikka näytelmässä olleita asioita olisi voinut tapahtua oikeastikin.

- Oikeusturvasyyt olivat oikeasti ensimmäinen syy, miksi mieluummin keksin näytelmän henkilöt, perustelee Keski-Vähälä.

Kajaanin Seminaarin ensi-ilta on Kajaanin kaupunginteatterissa perjantaina 9.4.2011.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki