Lestadiolaisilla suurkokous Perhossa - hyväksikäytöstä vain yksi puheenvuoro

Perheiden hyvinvointi on herättänyt vanhoillislestadiolaiset yhteisiin tapaamisiin eri puolilla maata. Suunniteltuja tapaamisia pidetään Rovaniemen Oulun, Helsingin, Kuopion ja Tampereen ohella myös Perhossa. Lasten hyväksikäyttö herätti torstaina Perhossa vain yhden puheenvuoron.

seksuaalirikokset

Torstai-iltana Perhossa pidetty tilaisuus keräsi yli sata osanottajaa laajalta ympäröivältä alueelta.

Perhon Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kalliokoski kertoo, että tilaisuudessa keskusteltiin kodin hyvinvoinnista.

- Keskustelu lähti siitä, että avioliitto on kodin ja perheen perusta. Kävimme myös keskusteluja vanhemmuudesta, kodin arvoista, ihmisen tehtävästä ja elämän tarkoituksesta.

- Aiheena olivat myös koteja ja perheitä kuormittavat tekijät. On hyvin erilaisia perheitä, perheen jäsenet voivat asua erillään hyvin monenlaisten syiden vuoksi esimerkiksi työn puolesta. Perhe voi olla särkynyt, yksinhuoltajaperhe tai se voi olla koostunut eri kulttuureista. Monet asuvat myös yksin.

- Yhteiskunnan puolesta on saatavissa asiantuntevaa apua haastavienkin tilanteiden keskelle. Myös kirkolta on saatavissa apua, sanoo Kalliokoski.

Vain yksi puheenvuoro hyväksikäytöstä

Perhossa perheiden hyvinvoinnista keskusteltiin vilkkaasti, mutta torstaina Oulussa SRK:n julkistama selvitys lasten hyväksikäytöstä herätti samana iltana vain yhden puheenvuoron.

- Yhdessä puheenvuorossa todettiin, että hyväksikäyttötapaukset ovat ääri-ilmiöitä ja yksittäinen tapaus, mutta jokainen tapaus on liikaa, kertoo Perhon Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kalliokoski.

Syyksi keskustelun vähäisyyteen nyt puheenjohtaja Esa Kalliokoski arvelee sitä, että Perhon iltatilaisuus oli suunniteltu jo viime vuonna.

Seksuaalisen hyväksikäytön uhrin asema huolestuttaa Kalliokoskea.

- Uhrin on saatava kaikki se apu, mitä on käytettävissä. Myös uhrin perhettä on tuettava, Kalliokoski sanoo.

Kalliokoski sanoo, ettei itse kuulu saarnaajiin, jotka ovat saaneet aihetta koskevat ohjeet SRK:lta. Kalliokoski painottaa avoimuutta, mutta huomauttaa edelleen , että hyväksikäyttötapaukset ovat olleet yksittäisiä.

Kalliokosken mukaan SRK:n kotityöryhmän raportissa on valittu rauhanyhdistyksistä tukihenkilöitä, jotka ovat keskittymässä perheen hyvinvointiasioihin.

- Meillä järjestetään pariskuntien iltoja, sisarten iltoja, veljien iltoja. Tulevaisuudessa näissä tilaisuuksia käydään läpi näitä asioita.

Myös näitä hyväksikäyttöasioita?

- Sivuamme myös niitä asioita, mutta ennen kaikkea keskitymme ennaltaehkäisevään perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvään työhön.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Helena Mehtälä