Hollanti supistaa asevoimiaan kuudenneksella

Hollanti supistaa asevoimiensa henkilöstöä 12 000:lla eli noin kuudenneksella. Puolustusmenojen vähentäminen on osa säästötoimia, joilla maan budjetti pyritään saamaan tasapainoon vuoteen 2015 mennessä.

Ulkomaat
Hollantilaiset sotilaat harjoittelevat.
Hollantilaiset sotilaat harjoittelivat ennen lähtöään Afganistaniin syyskuussa 2009.Rick Nederstigt / EPA

Pääministeri Mark Rutten mukaan supistusten jälkeenkin Hollanti voi osallistua ulkomailla sotilaallisiin ja rauhanturvaoperaatioihin, mutta ei voi jatkaa operaatioissa vuosikausia.

Viime vuosina hollantilaissotilaat ovat palvelleet Irakissa, Afganistanissa ja merirosvouksen vastaisissa tehtävissä. Naton Libya-operaatiossa on mukana hollantilaishävittäjiä.

Puolustusministeri Hans Hillenin mukaan tarkoituksena on myös myydä19 F-16-hävittäjää ja 17 Cougar-kuljetushelikopteria sekä neljän miinanraivauslaivaa. Lisäksi romutetaan panssarivaunuja.

Hillen arvioi, että noin puolet henkilöstövähennyksistä saavutetaan, kun lähtevien tilalle ei palkata uutta henkilökuntaa. Loput irtisanotaan, mutta ministeriö tutkii edelleen myös mahdollisuutta siirtää sotilaita muihin tehtäviin muun muassa poliisivoimissa.

Tarkoitus on supistaa puolustusmenoja noin miljardilla eurolla nykyisestä 8,5 miljardista. Puolustusmenojen osuutta valtion budjetista on tarkoitus leikata 3,4 prosentista noin kolmeen prosenttiin.

Arvostelijoiden mukaan leikkaukset uhkaavat asevoimien kykyä huolehtia perustehtävistään. Hollannissa on ammattiarmeija.

Lähteet: AP, YLE Uutiset