Lapsen luottamus suojaa hyväksikäyttäjää

Perheen sisällä tapahtunut hyväksikäyttö on suuri riski lapsen psyykkiselle kehitykselle. Asian selvittämistä vaikeuttaa usein lapsen lojaalius vanhempiaan kohtaan.

seksuaalirikokset
pedofilia.
AP Graphics Bank

Perheen sisäistä pedofiliaa on hyvin vaikea saada selville, sanoo lastenpsykiatrian professori Hanna Ebeling. Oulun yliopistollisen sairaalan professorin mukaan häpeä ja lapsen lojaalius vanhempiaan kohtaan hankaloittavat usein asian esilletuontia.

Vanhoillislestadiolainen herätysliike myönsi torstaina, että liikkeessä on viime vuosikymmeninä tapahtunut kymmeniä lasten hyväksikäyttöjä. Suurin osa niistä on ollut perheen sisäisiä.

Hanna Ebelingin mukaan hyväksikäyttö vaarantaa aina lapsen psyykkisen kehityksen. Riski siihen on erityisen suuri silloin, kun kyse on insestistä.

- Se on hyvin ristiriitainen tilanne lapsen kannalta, kun se sama henkilö, johon lapsi luottaa ja myös rakentaa luottamuksellista suhdetta, on yhtä aikaa hyväksikäyttäjä. Sellaista tilannetta on vaikeaa lähteä purkamaan ja selvittämään.

Lapselle hyväksikäytön kohteeksi joutuminen on aina traumaattinen kokemus. Ajan kanssa siitä voi kuitenkin myös selvitä, uskoo Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian professori Hanna Ebeling.

- Tietysti me voimme miettiä sitä, pystyykö elämän traumoista koskaan selviämään aivan täysin. Ainahan ne jäävät osaksi meitä. Toisaalta kyllä uskon myös niin, että traumaattisetkin asiat voivat lopulta kääntyä myös voimavaraksi, vaikka ne haavan ja arven ovatkin jättäneet.

Lähteet: YLE Oulu