1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gbagbon joukot ovat vallanneet alueita Abidjanissa

Norsunluurannikon entisen presidentin Laurent Gbagbon tukijat ovat saaneet haltuunsa alueita maan pääkaupungissa Abidjanissa. YK:n rauhanturvajoukkojen komentajan Alain Le Royn mukaan Gbagbon joukot käyttivät tiistaisia rauhanneuvotteluja harhautuksena vahvistaakseen asemiaan.

Kuva: YLE / Uutisgrafiikka

Laurent Gbagbon tukijat hallitsevat nyt täysin muun muassa Plateaun ja Cocodyn alueita Abidjanissa. Komentaja Le Royn mukaan Gbagbon joukoilla on yhä raskasta aseistusta, vaikka YK:n ja Ranskan sotilaat ovat tuhonneet osan kapinallisten aseista.

Laurent Gbagbo hävisi viime marraskuun presidentinvaalit Alassane Ouattaralle. Outtara on Norsunluurannikon kansainvälisen yhteisön tunnustama presidentti. Gbagbo ei kuitenkaan ole suostunut eroamaan presidentin tehtävistään, ja hän on linnoittautunut virka-asuntonsa bunkkeriin Abidjanissa. YK:n joukot eivät ainakaan toistaiseksi aio häätää Gbagboa bunkkeristaan.

Rauhanturvaajat evakuoivat diplomaatteja

YK:n ja Ranskan sotilaat ovat evakuoineet suurlähettiläitä ja diplomaatteja Intian, Etelä-Korean, Etelä-Afrikan ja Israelin lähetystöistä Norsunluurannikolla. YK:n mukaan yhteensä 23 maata on pyytänyt rauhanturvaajilta apua diplomaattiensa siirtämisessä turvaan.

Rauhanturvaajat aikovat seuraavaksi auttaa Saksan, Yhdysvaltojen ja Brasilian suurlähetystöjen evakuoimisessa.