Katainen: Portugalille tulee kovat ehdot - Suomi avainasemassa

EU:n valtiovarainministerien kokous on sopimassa Portugalin tukemisesta tiukoin ehdoin, sanoo kokoukseen Unkarissa osallistuva valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Tuen ehdoksi tulee muun muassa valtion omaisuuden yksityistämistä.

talous
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kävelee toimittajien ja kameramiesten edessä.
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen saapui EU:n valtiovarainministerien kokoukseen Grassalkovichin palatsiin Gödöllössä, Unkarissa 8. huhtikuuta.Laszlo Beliczay / EPA

Kataisen mukaan Suomesta ei kokouksessa puhuttu erikseen, mutta muissa maissa seurataan Suomen vaaleja ja niiden tulosta tarkkaan, koska sillä voi olla suuri vaikutus avustuspakettiin.

- Suomen eduskunta voi kaataa koko paketin. Silloin oltaisiin täysin ennakoimattomassa tilanteessa. Se ei olisi vain Suomen asia, vaan koko Euroopan asia, Katainen sanoi euro- ja Ecofin-kokousten jälkeen.

Komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF saivat täydet valtuudet aloittaa neuvottelut tukipaketin ehdoista Portugalin hallituksen kanssa.

Suomenkin vaatimuksesta tukipaketin ehdot eivät ole pelkästään verojen korottamista ja leikkauksia, vaan myös rakenteellisia muutoksia muun muassa työmarkkinoilla. Portugalilta vaaditaan myös yksityistämisohjelmaa.

Toistaiseksi yksikään euron ulkopuolinen maa ei ole luvannut kahdenvälisistä tukea.

Tavoite on, että Portugalin talouden tasapainottamissuunnitelman on valmis toukokuun puoliväliin mennessä. EU vaatii kaikilta Portugalin pääpuolueilta sitoutumista tukiohjelman ehtoihin, jotta suunnitelma ei kaatuisi Portugalin 5.6. järjestettävien vaalien jälkeisessä parlamentissa.

Tukipakettiin ei tule sijoittajavastuuta, koska se myönnetään väliaikaisesta kriisirahastosta, jonka ehdoissa sijoittajavastuuta ei ole. Suomessa mm. SDP ja Perussuomalaiset ovat vaatineet sijoittajavastuuta tuen ehtona.

Nyt asetettavat ehdot ovat Kataisen mukaan tiukemmat kuin Portugalin opposition aiemmin torppaamassa ehdotuksessa.

- Nyt ovat vastassa voimat, joita ei voi enää huijata, Katainen sanoo.

Kokouksen asettamat ehdot ovat raju muutos Portugalin näkökulmasta. Maata on tuettu koko sen EU-jäsenyyden ajan, eikä se silti ole saanut talouttaan kilpailukykyiseen kuntoon.

Nyt valta on ulkopuolisilla: komissiolla, EKP:llä ja IMF:llä, jotka oikovat maan julkisen talouden lähiviikkojen selvitystyön aikana.

Lähteet: YLE Uutiset / Susanna Turunen