1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pankkiautomaattikeräys tuottaa tuhansia euroja päivässä

Otto-käteisautomaateilla voi tässä kuussa tehdä yhden euron lahjoituksen samalla, kun nostaa käteistä rahaa. Plan Suomen ja Automatian keräyksellä saadut varat menevät kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen, terveydenhuollon ja turvallisuuden parantamiseen. Lahjoituksia on tullut tuhansia euroja päivässä.

Pankkiautomaatin näyttöruutu.
Otto-käteisautomaateilla voi tässä kuussa tehdä yhden euron lahjoituksen samalla, kun nostaa käteistä rahaa. Hyvää tarkoittava kampanja on herättänyt paljon hämminkiä.

Pankkiautomaattien kysymys euron lahjoittamisesta tuli monelle yllätyksenä. Ylen Aamu-tv:ssä haastateltu Automatia Pankkiautomaattien kehitysjohtaja Jyri Marviala pahoittelee, että ennakkotiedotus jäi maailmalla tapahtuneiden isojen tapahtumien jalkoihin.

- Voi kyllä sanoa, että ennakkotiedottaminen epäonnistui. Kun tiedotteen piti lähteä, Japaniin iski tsunami, sen jälkeen puhuttiin ydinvoimaturman mahdollisuudesta ja Libyan sodasta. Onneksi asia on nyt ollut esillä ja tieto asiasta lisääntyy, Marviala kertoo.

Lahjoittajien joukkoon mahtuu myös tapauksia, joissa asiakas on painanut vahingossa väärää valintaa. Erityisesti iäkkäille ja huononäköisille voi valintanäppäinten muutos aiheuttaa hämmennystä. Marviala ohjeistaa ottamaan tällöin yhteyttä asiakkaan omaan pankkiin, jotta vahingossa lahjoitettu euro voidaan palauttaa.

- Eihän meidän tarkoituksena voi mitenkään olla viekkaudella ja vääryydellä ihmisiltä euroja viedä. Suunnilleen yksi tuhannesta lahjoittajasta on pyytänyt euronsa takaisin.

Vauhdikas alku

Marvialan mukaan keräys on kaikesta huolimatta saanut vauhdikkaan alun. Lahjoituksia on tullut runsaasti, mutta tarkemmista summista saa kertoa vain Plan Suomi.

- Varsin suuri osa automaateilla käyneistä on kuitenkin lahjoittanut euron. Vauhti on ollut noin 2 000 lahjoitusta tunnissa, Marviala kertoo.

Uudenlainen keräystapa on herättänyt keskustelua. Marvialan mukaan palaute on tervetullutta, sillä se auttaa kehittämään palvelua eteenpäin.

Kuluttajavirasto huolissaan

Kuluttajavirastoon on tullut lukuisia yhteydenottoja Planin ja Ottopiste-pankkiautomaattien yhteistyöstä kansalaisilta ja järjestöiltä, kertoo viraston lakimies Henriikka Rosti.

-Asia on vireillä kuluttajavirastossa ja neuvottelut asiasta osapuolien kanssa kesken, hän sanoo.

Kuluttajavirastoa huolestuttaa, että hyväntekeväisyyskampanja vaikeuttaa pankkiautomaattien käyttöä. Kuluttajavirasto haluaa erityisesti varmistaa, ettei rahankeruukampanjoista aiheudu haittaa sellaisille kuluttajaryhmille, joille pankkiautomaatin käyttö on muutenkin vaikeaa.

Uusi keräystapa on Planille edullinen

Marvialan mukaan Automatia tilittää kaikki lahjoitetut eurot Plan Suomelle. Plan puolestaan on osallistunut uuden keräystavan tietojärjestelmän kehitykseen ja maksaa näin kiinteän summan Automatialle keräyksen järjestämisestä. Tarkoituksena on kuitenkin, että pankkiautomaattien kautta järjestettävän keräyksen kustannukset olisivat muita keräystapoja matalammat.

-Muutenhan Automatian ei kannattaisi olla tässä lahjoittajien ja hyväntekeväisyysjärjestön välissä, Marviala sanoo.

Tarkoituksena on pitää mahdolliset keräyskampanjat määräaikaisina myös jatkossa. Planin keräys päättyy toukokuun alussa.