Kiviniemi: Portugalin auttamisesta ei voi livistää

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi on puolustanut jälleen voimakkaasti rahoituskriisiin joutuneen Portugalin auttamista. Kiviniemi sanoi YLE Radio 1:n Ykkösaamun vaalitentissä, että Suomi ei käytännössä voi vetäytyä Portugalin lainojen takaamisesta.

Kotimaa
Pääministeri Mari Kiviniemi.
Pääministeri Mari Kiviniemi.Yle

Keskustelu talousvaikeuksissa painivien EU-maiden auttamisesta on kiihtynyt entisestään vaalien lähestyessä. Esille on noussut myös kysymys siitä, voisiko Suomi "tehdä Slovakiat" ja jättäytyä avustusoperaatioiden ulkopuolelle.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi torppasi perjantaiaamuna livistämispuheet Portugalin kohdalla.

- Pidän sitä kyllä erittäin hankala, melkein käytännössä mahdottomana. Slovakia jättäytyi pois Kreikan tukemisesta. Kreikalle annettiin suoria lainoja, ja se oli helppoa. Portugalin tilanteessa me olemme osa väliaikaista mekanismia, olemme siihen sitoutuneet. Jos Suomi sanoo ei, paketti käytännössä kaatuu, sanoi Kiviniemi YLE Radio 1:n Ykkösaamun vaalitentissä.

Kiviniemen mukaan osallistumalla Portugalin lainatakuisiin Suomi turvaa vaikutusmahdollisuutensa EU:n päätöksenteossa jatkossa.

- EU:ssa ja eurossa joko ollaan tai sitten siellä ei olla. Tulevina vuosina päätetään isoista asioista, kuten rahoituskehyksistä, aluepolitiikan ja maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Haluan että Suomella on täydet vaikutusmahdollisuudet näihin asioihin, Kiviniemi sanoi.

EU:n valtionvarainministerit aloittavat perjantaina kaksipäiväisen kokouksen Unkarin Gödöllössä. Kokouksessa annettaneen ainakin poliittinen lupaus Portugalin lainatakuille.

Verotuksessa alentamisen ja kiristämisen varaa

Puheenjohtaja Kiviniemen mukaan Suomen Keskusta on seuraavalla hallituskaudella valmis alentamaan yritysverotusta ja lisäämään yritysten innovaatio- ja investointikannusteita. Kiviniemi perusteli linjaa työllisyyden parantamisella. Elinkeino- ja yritystukien leikkaamiseen Keskusta suhtautuu "nihkeästi".

Energiaverojen korottamista edelleen Keskusta ei aja, sanoi Kiviniemi, eikä kiinteistöveron korotusta.

Arvonlisäveroa puolue ei halua nostaa ruuan, lääkkeiden eikä joukkoliikenteen osalta. Alimpien arvonlisäveroluokkien sijaan ylimmän luokan veroja voisi kuitenkin nostaa, nykyisestä 23 prosentista 25 prosenttiin.

Ansiotulojen verotusta Kiviniemi ei halua kiristää, vaan talouskasvun myötä sitä voi myöhemmin alentaa, Kiviniemi sanoi.

Pääomatulojen verotusta voi nostaa kahdella prosenttiyksiköllä nykyisestä.

Hallituskumppanin oltava EU-henkinen

Keskusta ei Kiviniemen mukaan halua poistaa asuntolainan verovähennysoikeutta, mutta on valmis alentamaan sitä vähitellen. Kuinka paljon, siihen Kiviniemi ei vastannut.

Tentissä Kiviniemi ei suoraan nimennyt puolueita, joiden kanssa Keskusta on valmis hallitusyhteistyöhön. Hän kuitenkin luetteli ehdot yhteistyölle sanoen, että hallituksen on tehtävä työtä kasvun ja työllisyyden eteen ja oltava vahva vaikuttaja EU:ssa.

Lähteet: YLE Uutiset