Tiitinen: Listalla ei merkittäviä nimiä

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan niin sanotulla Tiitisen listalla ei ole yhteiskunnallisesti merkittäviä nimiä. Hän ei muista yksityiskohtia listasta, joka suljettiin suojelupoliisin kassakaappiin vuonna 1990.

Vaalit 2011
Seppo Tiitinen

- Jos siellä olisi ollut vuoden 1990 näkökulmasta merkittäviä ihmisiä, toki minä jotain muistaisin, Tiitinen sanoi.

Supon entisen päällikön Seppo Tiitisen mielestä nimilistan julkistamisella ei olisi muita myönteisiä puolia kuin julkisen uteliaisuuden tyydyttäminen. Haittana olisi, että vielä elossa olevien henkilöiden päälle heittyisi epämääräinen epäilys Stasi-yhteyksistä.

Suurin puolue ei välttämättä ole pääministeripuolue

Tiitinen arvioi, että eduskuntavaalien suurimmasta puolueesta ei välttämättä tule pääministeripuoluetta. Hän muistutti, että eduskuntaryhmien sopimuksen mukaan hallitustunnusteluja alkaa vetää puolue, joka saa ympärilleen uuden eduskunnan enemmistön.

Tiitinen kertasi marssijärjestystä sanoen, että vaalien jälkeen suurimman eduskuntaryhmän edustaja kutsuu koolle muiden eduskuntaryhmien edustajat.

- Siinä ensimmäisessä palaverissa sovitaan sitten siitä, kenen johdolla varsinaiset hallitustunnusteluneuvottelut alkavat, Tiitinen totesi.

- Neuvonpidossa eduskuntaryhmien edustajat keskustelevat asiasta, kuka olisi paras vetämään näitä tunnusteluja. Siinä alkaa sitten enemmistöparlamentarismi toimia, ja enemmistön päätös ratkaisee, Tiitinen sanoi.

Mahdollinen Portugalin tukipaketti hoituu vaaleista huolimatta

Tiitisen mukaan se, että Suomi joutuisi ottamaan kantaa Portugalin tukemiseen lähiaikoina, ei ole mikään ongelma.

- Se on ihan normaalia kansanvaltaiseen parlamentaariseen menoon kuuluvaa toimintaa. Asiat hoituvat kuitenkin koko ajan, Tiitinen sanoi.

Käytännössä siis nykyinen hallitus antaisi tiedonannon eduskunnalle, muuttuisi erotessaan toimitusministeristöksi 28.4. ja sitten uusi eduskunta ottaisi asiaan kantaa. Ongelmaa ei synny vaikka nykyisen ja seuraavan hallituksen kanta olisi erilainen, koska eduskunta ratkaisee asian tiedonantoäänestyksessään.

Eduskuntatalon seiniä voi siirtää

Kansanedustajista on yleensä vaihtunut eduskuntavaaleissa noin kolmasosa. Gallupien perusteella vaihtuvuus saattaa olla tällä kertaa suurempaa. Tiitisen mukaan uusien kansanedustajien vastaanottaminen ja perehdyttäminen sujuu virkamiehistöltä hyvin.

Myöskään se, että syntyisi neljä suurta tai keskisuurta eduskuntaryhmää, ei ole Eduskuntatalossa ongelma – tilat löytyvät kyllä, Tiitinen vakuuttaa.

- 1970–80 -luvuilla oli neljä isompaa puoluetta ja silloinkin niille pystyttiin järjestämään tilat. Samojen tilojen uudelleenjärjestelyllä, seinien siirrolla, nämä tilat pystytään järjestämään nytkin.

Lähteet: YLE Uutiset