Norja antoi työluvan karkotetulle Maria Amelielle

Norjasta karkotettu Maria Amelie on saanut työluvan Norjaan. Maria Amelie asui Norjassa vuosia laittomana pakolaisena ja kirjoitti kokemuksistaan kohutun kirjan. Hänet karkotettiin Venäjälle viime tammikuussa, mutta nyt hän voi palata Norjaan työluvan turvin.

Ulkomaat
Maria Amelie
Maria AmelieThomas Winje Oeijord / EPA

Ossetialaissyntyinen Maria Amelie asui Norjassa lähes kahdeksan vuotta papereitta. Hänen turvapaikanhakemuksensa hylättiin, minkä perusteella hänet karkotettiin maasta. Nyt hän on saanut työpaikan norjalaisesta aikakauslehdestä, ja sen perusteella työluvan.

- Olen uskomattoman onnellinen. En tiedä koska tulen takaisin, mutta suunnittelen jo matkaa kotiin, kertoi Maria Amelie Aftenpostenille lähettämässään teksitiviestissä.

Maria Amelie, oikealta nimeltään Madina Salamova, pakeni vanhempiensa kanssa Pohjois-Ossetiasta Suomeen 2000. Suomi ei myöntänyt perheelle turvapaikaa, ja he muuttivat Norjaan 2002. Perheen turvapaikkahakemus hylättiin myös Norjassa, mutta perhe jäi maahan ilman papereita, viranomaisilta piiloon.

Marie Amelie haki viime syksynä uudelleen turvapaikkaa Norjasta, mutta hakemus hylättiin jälleen ja hänet päätettiin karkottaa Venäjälle. Venäjältä Maria Amelie muutti Krakovaan Puolaan, minne myös hänen norjalainen poikaystävänsä muutti.

Marie Amelie on kirjoittanut vuosistaan Norjassa kirjan Laiton norjalainen. Hänet valittiin myös vuoden norjalaiseksi 2010.

Lähteet: YLE Uutiset