Merirosvouksesta epäillyt pysyvät toistaiseksi Pohjanmaalla

Merirosvouksesta epäillyt 18 kiinniotettua pidetään toistaiseksi miinalaiva Pohjanmaalla. Merivoimien mukaan miehet pysyvät aluksella, kunnes Atalanta-operaation johto tekee päätöksen kiinniotettuihin kohdistettavista toimista. Ryhmää epäillään tiistaina tapahtuneesta singaporelaisen öljytankkerin kaappausyrityksestä.

Kuva: Puolustusvoimat / Combat Camera

Merivoimien esikunnan komentaja Pasi Staff kertoo, että luovutuksesta keskustellaan ensivaiheessa Singaporen kanssa, jonka lipun alla hyökkäyksen kohteeksi joutunut Pacific Opal -alus purjehtii.

Merirosvojen kohtalosta päättää viime kädessä operaatiosta vastaava EU Navforin esikunta. Staffin mukaan lähtökohtana on, että operaation johto löytää maan, jossa kiinniotettuja vastaan voidaan nostaa syyte.

Singaporessa mahdolliset tuomiot tämän kaltaisista rikoksista ovat kuolemantuomio tai raipparangaistus. Rikoksista epäiltyjä ei ole tapana luovuttaa Euroopasta maihin, joissa heitä uhkaa kuolemantuomio tai kidutus.

- Suomalaisina haluamme olla varmoja, että kiinniotettujen kohtelu vastaanottajamaassa täyttää Suomen lainsäädännön ihmisoikeuskriteerit, Staff sanoo.

EU:lla on luovutussopimus panttivangeista kahden maan kanssa. Niistä toinen on Seychellit, jolloin luovutuksen ehtona on että kaappaus tapahtuu sen aluevesillä. Toinen sopimusmaa on Kenia, jonka kanssa luovutuksesta sovitaan aina tapauskohtaisesti. Kenia hyötyy taloudellisesti panttivankien vastaanottamisesta.

Ryhmää kuulustellaan laivalla

Kiinniotetuilta pyritään tällä erää saamaan mahdollisimman paljon tietoja, joita voidaan hyödyntää Atalanta-operaatiossa ja tulevissa merirosvojen kiinniotoissa.

Staffin mukaan Pohjanmaalla olevien somalinkielentulkkien avulla yritetään selvittää muun muassa merirosvouksen rahoittajia, johtosuhteita ja kohteiden valintaperusteita.

Miinalaiva Pohjanmaa pysäytti epäiltyjen merirosvojen alukset Arabianmerellä keskiviikkona. Epäillyt merirosvot havaittiin noin 500 kilometrin päässä kaakkoon Omanin Salalahista. Ryhmän uskotaan hyökänneen edellisenä päivänä singaporelaisen öljytankkerin kimppuun. Kiinniottotilanteessa Pohjanmaa toimi Atalanta-operaation johdon käskystä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti torstaina, että tapauksen esitutkintaa ei aloiteta Suomessa, koska epäiltyä tekoa ei ole tehty suomalaisessa aluksessa, eikä rikos kohdistu suomalaiseen henkilöön tai yritykseen.

Tälläkin hetkellä lähes 700 henkilöä ja 30 alusta on merirosvojen kaappaamina. Pääsääntöisesti kaapparit pyrkivät ottamaan aluksilta panttivankeja lunnaiden toivossa. Staff pitää harvinaisena, että lasteja tai aluksia myytäisiin eteenpäin.