Ruotsalaislehti: Pandemrixin ja narkolepsian yhteys yhä selvempi

Ruotsissa on saatu uutta näyttöä lasten narkolepsiatapausten ja sikainfluenssarokote Pandemrixin yhteydestä, kertoo sanomalehti Sydsvenskan. Ruotsin Lääkevirasto on myöntänyt yhteyden ja käy nyt läpi narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten sairauskertomuksia.

terveys
Pandemrix-rokotepurkki.
Narkolepsiatyöryhmän loppuraportin mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiatapauksia Suomessa.YLE

Ruotsin Lääkevirasto arvioi alustavien tutkimusten pohjalta, että narkolepsiaan on saattanut sairastua noin 150 rokotteen saanutta lasta tai nuorta.

Tapaukset ovat esillä ensi viikolla myös Euroopan lääkeviraston Lääkevalmistekomiteassa (CHMP). Komitean varapuheenjohtaja Tomas Salmonson sanoo ehdottavansa kokouksessa Pandemrix-rokotteen käytön lopettamista.

- Nykytilanteen perusteella on syytä epäillä, että narkolepsiatapauksia paljastuu myös uusissa tutkimuksissa, perustelee Salmonson kantaansa Sydsvenskanille.

Lääkevalmistekomitean edellisen kokouksen jälkeen uusia narkolepsiatapauksia on paljastunut Ruotsin lisäksi myös Ranskassa.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on saanut 69 ilmoitusta Pandemrix-rokotteesta johtuvista narkolepsiatapauksista. THL:n mukaan on epätodennäköistä, että uusia tautiepäilyjä enää ilmaantuisi, sillä narkolepsian oireet ilmenevät muutama kuukausi rokotteen saamisen jälkeen.

Lähteet: YLE Uutiset