Persianlahden maiden esitys ei ratkaissut Jemenin kiistaa

Jemenissa oppositio on torjunut Persianlahden maiden antaman sovintoesityksen Jemenin poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Jemenin presidentti Ali Abdullah Saleh puolestaan hyväksyi esityksen, jonka mukaan hänen tulee väistä vallasta. Väistymisen ajankohtaa esityksessä ei ollut määritelty.

kansannousut

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston maiden ulkoministerit antoivat Jemenille sunnuntaina sovintoesityksen, johon sisältyi Salehin luopuminen vallasta. Esityksen mukaan valta siirrettäisiin varapresidentille.

Oppositio hylkäsi esityksen, koska siihen näyttäisi kuuluvan syytesuoja Salehille.

- Kuka olisi niin tyhmä, että tarjoaisi takuita hallinnolle, joka tappaa rauhanomaisia mielenosoittajia? Meidän tärkein vaatimuksemme on, että Saleh lähtee ensin, sanoi opposition edustaja Mohammed al-Sabry.

Mielenosoittajat myös vaativat, että Salehin olisi väistyttävä vallasta heti. Saleh antoi ymmärtää, että hän olisi sovintoesityksen mukaan luopumassa vallasta vasta vuonna 2013, kun hänen kautensa loppuu.

Mielenosoitukset presidentti Salehia vastaan ovat jatkuneet Jemenissä jo kaksi kuukautta. Mielenosoittajat ovat tuskastuneet äärimmäiseen köyhyyteen ja poliittisten vapauksien puuttumiseen. Yli sata mielenosoittajaa on kuollut, kun turvallisuusjoukot ovat yrittäneen keskeyttää mielenosoitukset kyynelkaasulla ja ampumalla.

Lähteet: Reuters, AP