1. yle.fi
  2. Uutiset

Popmusiikki esillä harvinaisessa näyttelyssä

Pop- ja rockväki on saanut vihdoin oman näyttelyn Joensuuhun. Pohjois-Karjalan museoon on koottu ainutlaatuinen kuva- ja esineaineisto maakunnan populaarimusiikista vuosikymmenten varrelta.

Kotimaan uutiset
Punkkarin asu Pohjois-Karjalan museon näyttelyssä.
YLE / Riikka Heikkilä

Museotilan nurkassa jukebox soittaa maakunnan musiikkia aina Katri Helenasta Happoradioon. Fanien, artistien ja bändien tuotteista koottu näyttely avataan yleisölle 9.4. Kokoelmaan tutustunut popmusiikin monitoimimies Jari Kupiainen oli näkemäänsä tyytyväinen.

- Tämä on tärkeä kulttuuriteko. Tuntuu nostalgiselta ja toistaalta voi tuntea ylpeyttä seutukunnasta ja kaikista näistä artisteista, jotka ovat edelleen vahvasti hengissä. Eihän tämä näyttely menneisyydestä kerro, vaan nykyajasta, toteaa tohtori Jari Kupiainen.

Pop museoon! -näyttely haluaa herättää tunteita entisissä ja nykyisissä nuorissa. Esillä on esimerkiksi fanikirjeitä, rintanappeja, julisteita, punkkarin ja goottinuoren asut sekä Nightwish-yhtyeen rummut. Museoväelle näyttelyn kokoaminen oli avartava kokemus.

- Minulle oli yllätys, että Pohjois-Karjalasta on tullut valtakunnalliseen tietoisuuteen niin paljon artisteja, kuten Esa Pakarinen ja Katri Helena, ja ylipäätään, että bänditoiminta on ollut vahvaa koko maakunnassa, kertoo museoamanuenssi Erkki Matikainen.

New Kids On The Block ja Abba suosiossa

Maakunnan musiikkimainetta ovat pitäneet yllä erityisesti kesäfestari Ilosaarirock sekä Alangon veljekset. Mutta miten pohjoiskarjalaisuus kuuluu popkulttuurissa?

- Se ei ehkä välttämättä soundissa kuulu, mutta meillä on oma identiteettimme. Tapa ajatella asioista. Esimerkiksi luonto on yllättävänkin tärkeä näille urbaaneille hipeille ja rokkareille, jotka tekevät tätä nykyaikaista popkulttuuria, tuumaa Kupiainen.

Näyttely valottaa Pohjois-Karjalan populaarimusiikin ilmiöitä 1950-luvulta nykypäivään. Tuoreempaa esineistöä, kuten hip hop-asusteita, oli vaikea saada. Kokoelman kartuttamiseksi fanitavaroitaan lainasivat myös Erkki Matikainen ja Jari Kupiainen.

- Minulta on täällä muun muassa Eläkeläisten Game Boy -laite, Ilkka Alangon esiintymisasu, t-paitoja ja niin edelleen, sanoo Kupiainen.

- Mulla on täällä yksi tuote ja se on tuolla seinällä oleva Abba-juliste. Täällä on yksi vitriini täynnä Abba-kamaa. Jännää tässä näyttelyssä on se, että Abba ja New Kids On The Block painottuvat aika vahvasti. En tiedä, miksi pohjoiskarjalaiset ovat fanittaneet niitä niin paljon, ihmettelee Erkki Matikainen.

Pop museoon! -näyttelyyn voi tutustua Carelicumissa 25. syyskuuta saakka. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Etelä-Karjalan museon kanssa. Samaan aikaan museossa on esillä Joensuun Sarjakuvaseuran Älppäri Remix- näyttely.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä

Lue seuraavaksi