1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vihdin Ideapark-valitus nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina Vihdin kunnanhallituksen Ideapark-valituksen. Kunnanhallitus vaati oikeutta kumoamaan ympäristöministeriön päätöksen, joka esti runsaan 21 maahehtaarin lunastamisen valtavan kauppakeskuksen rakentamista varten.

Kotimaan uutiset
Lempäälän Ideapark ulkoa
Yle / Marjut Suomi

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Ideaparkille tavoiteltu maa-ala ei liittynyt mihinkään olemassa olevaan laajempaan työpaikka-alueeseen, eikä myöskään yhdyskuntarakenteeseen hyvistä liikenneyhteyksistään huolimatta. Näin oikeuden mielestä yleistä tarvetta maan lunastamiselle ei ollut.

Oikeuden perusteissa todetaan, ettei lunastusluvan epääminen estä alueen kaavoittamista vaihtoehtoiseen työpaikkarakentamiseen tai johonkin muuhun tarkoitukseen kuin Ideaparkille.

Ideapark alusta alkaen vastatuulessa

Uudenmaan ympäristökeskus ja maakuntahallitus ovat vastustaneet Ideaparkin rakentamista, koska se olisi vaatinut maakuntakaavan muutoksen. Sekä uusi maakuntakaava että kaupan sijoittumisselvitys ovat parhaillaan valmisteilla, eikä Uudenmaan liitossa pidetty järkevänä tehdä muutoksia voimassaolevaan kaavaan yhden kaupan suuryksikön takia.

Erityisesti ympäristöministeriö oli alusta lähtien jyrkästi Ideapark-hanketta vastaan. Ministeriön politiikan mukaan kauppakeskuksia ei pitäisi rakentaa enää yksityisautoilun varaan. Vahvasti vaikuttavana tekijänä oli myös alueen liito-oravaesiintymä.

Liikemies Toivo Sukari on jo aiemmin ilmoittanut luopuvansa Ideaparkien rakentamisesta kyllästyttyään tahmeisiin kaavoitusasenteisiin.

Lue seuraavaksi