Mykoplasma levisi epidemiaksi

Sitkeää yskää ja kuumetta aiheuttavaa mykoplasma-bakteeri on levinnyt epidemiaksi Lapissa. Lapin sairaanhoitopiirissä varmistettuja mykoplasmatapauksia on ollut alkuvuonna 16, kun edellisvuosina niitä on ollut keskimäärin 20 vuosittain.

terveys
Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas
Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas.Raimo Torikka / Yle
Lääkäri kuuntelee potilaan hengitystä stetoskoopilla

Mykoplasma-bakteeri voi aiheuttaa jopa keuhkoputkentulehduksen, keuhkokuumeen tai aivokalvontulehduksen.

- Meidän hengitystieinfektiopotilaissa on selvästi havaittu mykoplasmaa verikokeissa. Positiivisia näytteitä on otettu kolmen ensimmäisen kuukauden aikana lähes yhtä paljon kuin keskimäärin koko vuoden aikana, Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas sanoo.

- Epidemia tulee aina määräajoin eli keskimäärin 4-8 vuoden välein.

Viime vuoden puolella alkanutta mykoplasma-epidemiaa on Lapin lisäksi havaittu myös muualla maassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan koko maassa on tammi-maaliskuussa varmistettu 1243 tapausta, kun edellisvuosina niitä on ollut keskimäärin reilut 1400 vuosittain.

Edellisen epidemian aikaan vuonna 2005 mykoplasmaa oli vieläkin enemmän, koko maassa 1881:lla potilaalla. Myös vuonna 2001 Suomessa oli mykoplasma-epidemia, ja tuolloin tapauksia kirjattiin 1012.

Etenkin nuorten vitsaus

Mykoplasma-bakteeri aiheuttaa monille pitkittynyttä, kuivaa yskää ja kuumeilua. Tauti iskee etenkin koululaisiin ja nuoriin aikuisiin. Miksi juuri heihin, siitä ei ole varmuutta.

- Tarkkaa vastausta en osaa tähän antaa, koska tutkimusnäyttö maailmallakin on aika ohut. Ehkä syy on se, että nuorilla aikaisempi vastustuskyky on heikompi ja tauti iskee siksi heihin, Broas pohtii.

Suurelle yleisölle mykoplasma on aika tuntematon pöpö. Se on sitä myös monelle lääkärille.

- Mykoplasma on vaikea tunnistaa, koska se voi muistuttaa muita hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Mykoplasmakin on tavallinen taudinaiheuttaja, Broas toteaa.

Mykoplasma-bakteeri löytyy verikokeella ja se hoidetaan yleensä antibiooteilla. Bakteerilta voi välttyä muiden hengitystieinfektioiden tapaan tiuhaan käsiä pesemällä sekä väistelemällä yskijöitä ja aivastelijoita.

Lähteet: YLE Lappi / Perttu Ruokangas