Maaseudun laajakaista kaatuu hintaan

Huippunopean laajakaistaverkon rakentaminen ei ole sujunut odotetusti Etelä-Savossa. Runkoverkkoa on rakennettu tähän mennessä ainastaan Pertunmaalla, jossa sitä on tehty pilottihankkeena.

laajakaista
Annukka Lehtimäki pitää laajakaistayhteyden hankkimista kalliina.
YLE Sini Kinnunen

Muualla kunnat ja operaattorit ovat ottaneet aikalisää rakentamispäätöksiä tehdessä. Kun laajakaistaverkon rakentaminen Pertunmaalle aloitettiin viime kesänä, elettiin vahvasti siinä uskossa että pilottihanketta seuraa rakennustöitä ympäri Etelä-Savoa. Ei ole seurannut.

Korkeat kustannukset säikäyttivät

Kunnat ovat säikähtäneet korkeita kustannuksia ja ainoana operaattorina verkon rakennustarjouksia jättänyt mikkeliläinen MPYkin on ottanut aikalisää uusien kohteiden suhteen. Pertunmaan pilottihankkeessa MPY on maksanut verkon rakentamisen, eikä saatavista ole takeita.

- Kun pilotti on niin tämähän oli meille tietoinen riski ja me ollaan siinä mielessä valmistauduttu siihen mutta todellakin kyllä se meille aika kalliiksi käy. Minä olen käyttänyt termiä että tässä kyllä kvartaalitalous toteuttaa itseään mutta tässä se kvartaali on 25 vuotta, toteaa Concept 10:n asiakkuuspäällikkö Juha Putkonen.

Kustannukset liian korkeat

Tähän mennessä laajakaistaverkkoon on ilmoittanut liittyvänsä parisataa pertunmaalaista, mikä ei vielä tee verkon rakentamista kannattavaksi. Osalle verkkoon liittymistä hillitsee hinta. Lehtimäkien kohdalla matkaa runkoverkoon kertyy yli puolitoista kilometriä ja listahinnan mukaan kaapelin kaivaminen talolle saakka maksaisi yli kymmenen tuhatta euroa.

- Toistaiseksi tuntuu että pelkästään nämä laajakaistan perustamiskustannukset on niin kuin liian kalliit, että jos siinä meilläkin menee kymmenentuhatta euroa niin sillä saa muutaman kuukausimaksun kyllä pidettyä mokkulallakin, miettii pertunmaalainen Annukka Lehtimäki.

Rautavaaralla mukaan satasella

Valtioneuvoston periaatepäätöksellä laajakaistaverkon pitäisi kattaa kaukaisimmatkin kolkat vuoden 2015 loppuun mennessä. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa laajakaistaverkon rakentaminen aloitetaan tämän vuoden aikana.

Asiakkaille liittymähinnoissa on melkoisia eroja. Kun Rautavaaralla tarjolla on mahdollisuus liittyä rakennettavaan laajakaistaverkkoon sadalla eurolla, asuinpaikasta riippumatta, Pertunmaalla liittyminen maksaa vähimmilläänkin toista tuhatta euroa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo