1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naiset uhmaavat huntukieltoa Ranskassa

Kasvot peittävän hunnun käytön puolesta taistelevat aktivistit aikoivat kokoontua maanantaina Pariisissa protestoidakseen huntukieltoa. Jo iltapäivällä kerrottiin ensimmäisistä pidätyksistä. Protesteja tukeva liikemies on ilmoittanut huutokauppaavansa kahden miljoonan euron arvoista kiinteistöään kerätäkseen varoja hunnun käytöstä määrättäviin sakkoihin.

Kenza Drider lehdistön piirittämänä Gare de Lyonin asemalla Pariisissa.

Poliisilla on oikeus tarkistaa hunnunkäyttäjän henkilöllisyys ja toimittaa hänet poliisiasemalle, väkisin huivia poliisi sen sijaan ei saa riisua. Autossa huivin käyttö on sallittua, mutta liikennerikkomusta epäiltäessä se on poistettava viranomaisten pyynnöstä.

Uuden lain mukaan kasvot peittävän niqab-hunnun tai koko vartalon peittävän burkha-kaavun toistuvasta käytöstä voidaan tuomita 150 euron sakkohin sekä osallistumaan ns. kansalaisoppitunneille. Vakavammat rangaistukset uhkaavat niitä, jotka pakottavat jonkun toisen käyttämään huntua vasten tahtoaan. Esimerkiksi isä tai aviomies voidaan tuomita 30 000 euron sakkoihin ja vuodeksi vankeuteen.

"Tarkoitukseni ei ole provosoida"

Etelä-Ranskan Avignonissa nuori nainen päätti uhmata kasvot kokonaan peittävän hunnun kieltoa heti sen astuttua voimaan. Nainen lähti Avignonista kohti Pariisia peittäen kasvonsa niqab-hunnulla uhmaten maanantaina voimaan astunutta kieltoa.

- Minut on kutsuttu mukaan televisio-ohjelmaan, johon aion tänään Pariisissa osallistua. Nyt voimaan astunut laki loukkaa uskonnonvapautta ja rikkoo eurooppalaisia ihmisoikeuksia, sanoi vapaaehtoistyöntekijä ja neljän lapsen äiti, Kenza Drider noustessaan junaan Avignonissa.

- Tarkoitukseni ei ole provosoida, noudatan vain kansalaisoikeuksiani, en katso syyllistyväni rikokseen, Drier kertoo.

Ranska, jossa on Euroopan suurin muslimiväestö, on ensimmäinen Euroopan maa, joka kieltää kokonaan kasvot peittävät hunnut julkisella paikalla.

Driderin aviomies on huntukiellosta kuohuksissaan.

- Nyt voimaan astuneen huivikiellon (ja omat uskonnolliset tapamme huomioon ottaen) takia vaimoni pitäisi pysyä sisätiloihin suljettuna, onko tämä lainsäätäjien mielestä oikein? Vaimoni on käyttänyt huivia 13-vuotiaasta saakka, eikä se ole tähän asti järkyttänyt ketään, Allal Drider kysyy.

Viikonloppuna huivikiellon vastustajia pidätettiin

Lauantaina Ranskan poliisi pidätti 59 ihmistä, jotka osoittivat mieltä huntukieltoa vastaan. Muutama pidätetyistä oli lähdössä protesteihin Britanniaan ja Belgiaan. Poliisi on saanut ohjeet, miten menetellä huntua käyttävien naisten kanssa. Ohjeiden mukaan huntua ei saa riisua väkisin. Poliiseja muistutettiin myös, että huntua on lupa käyttää rukoustiloissa ja yksityisautossa.

Huntukielto astui voimaan hetkellä, jolloin muslimiväestön ja maan presidentin Nicolas Sarkozyn välit ovat muutenkin kiristyneet, muslimiväestön syyttäessä Sarkozya leimaamisestaan saadakseen äärioikeistolta lisää kannatusta.

Ihmisoikeusryhmien mukaan Sarkozyn ajama lakiuudistus on hyökkäys Ranskan haavoittuvinta väestönosaa kohtaan ja Sarkozy asettuu nyt selvästi samalla kannalle maahanmuuttajia vastustavien kanssa, jotka pelkäävät islamin tuhoavan ranskalaisen kulttuurin. Lain noudattamisen valvominen saattaa myös olla hankalaa muun muassa, koska poliisilla ei ole oikeutta poistaa huntuja kasvoilta.

Sarkozy on perustellut täyshunnun kieltämistä, koska hänen mukaansa se loukkaa naisten ihmisarvoa eikä ole ranskalaisessa yhteiskunnassa hyväksyttävissä. Täyshuntuun pukeutuminen on merkki sulkeutuneesta yhteisöstä ja ranskalaisten arvojen torjumisesta, presidentti on sanonut. Ranskan neljästä kuuteen miljoonaisesta muslimiväestöstä ainoastaan noin 2 000 käyttää kasvot kokonaan peittävää huntua.

Al-Qaida-johtaja Osama bin Laden sanoo lakia Ranskan sodanjulistukseksi islamia vastaan ja on kehottanut hyökkäyksiin.

Myös muissa Euroopan maissa muun muassa Belgiassa on suunnitteilla kokonaan kasvot peittävien huntujen kieltäminen, mutta Ranska ehätti toteuttamaan kiellon ensimmäisenä, nostattaen tunteita EU-alueen muslimiväestössä.