Norsunluurannikon Gbagbo otettu kiinni

Bunkkerissa useita päiviä piileskellyt Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo on otettu kiinni. Presidentinvaalit voittaneen Alassane Ouattaran joukot ottivat Gbagbon kiinni YK:n joukkojen tuella, vahvistaa YK:n edustaja. Norsunluurannikon YK-suurlähettiläs sanoo, että Gbagbo joutuu oikeuden eteen.

Ulkomaat
Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo (kesk.) pidätyksensä jälkeen.
Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo (kesk.) pidätyksensä jälkeen.Reuters-TV

Valtaan ripustautunut Gbagbo oli useita päiviä linnoittautuneena presidentinpalatsin bunkkeriin perheensä kanssa. Nyt Gbagbo vaimoineen on viety Abidjanissa sijaitsevaan Golf-hotelliin, missä Ouattara pitää tukikohtaansa, kertovat uutistoimistot.

Joitakin tunteja kiinniottonsa jälkeen Gbogbo esiintyi lyhyesti Ouattaraa tukevalla televisiokanavalla ja vaati taisteluille loppua.

Ouattara itse toivoi myöhemmin TV-puheessaan kansalaisilta rauhallisuutta ja malttia. Hän sanoi Gbagbon joutuvan oikeuden eteen, mutta vakuutti että tämän turvallisuuden varmistamiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Ouattara sanoi haluavansa perustaa sovinto- ja totuuskomission tutkimaan molempien konfliktin osapuolten syytökset siviileihin kohdistuneista julmuuksista.

Norsunluurannikon YK-suurlähettiläs Youssoufou Bamba sanoi kiinnioton jälkeen, että Gbogbo joutuu oikeuden eteen. Ouattaran hallinnon pääministeri Guillaume Soro kehotti Gbagboa tukeneita joukkoja vaihtamaan puolta.

Britannian ulkoministeri William Hague vaati, että Gbagbon omista rikkeistä huolimatta tätä on kohdeltava kunnioittavasti ja oikeudenkäynti on järjestettävä reilusti ja asianmukaisesti. Hän sanoo toivovansa, että Norsunluurannikon kansa löytää demokraattisemman ja rauhanomaisemman tavan jatkaa eteenpäin ja sovinnonteolle tarjoutuu mahdollisuus.

Ranskan sisäministeri Claude Gueant sanoi, että Gbagbon kiinniotto tuo lopultakin rauhan ja vaurauden Norsunluurannikolle. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton kehotti norsunluurannikkolaisia pysymään rauhallisina ja edistämään omalta osaltaan maan rauhanomaista tulevaisuutta. Hän sanoi, että Gbagbon kiinniotto osoittaa, että diktaattorit eivät voi takertua valtaan ilman seuraamuksia.

Vuodesta 2000 presidenttinä toiminut Gbagbo hävisi syksyllä presidentinvaalit Alassane Ouattaralle, mutta kieltäytyi luovuttamasta valtaa. Kiista syöksi maailman suurimman kaakaontuottajamaan sisällissodan partaalle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP