Uutta lakia sorvataan räjähdeainevarastointiin

Hälytysjärjestelmien puute vaikeuttaa räjähdevarastojen valvontaa. Esimerkiksi Iistä varastettu dynamiitti oli varastoitu syrjäiseen paikkaan ja usein myös varastojen sähkön puute estää hälytysjärjestelmien asentamisen. Uuteen lakiin pyritään kuitenkin saamaan velvoite hälytysjärjestelmistä.

hälytysjärjestelmät
Räjähdelaatikoita.
Poliisi

Vain harvoissa räjähdevarastoissa on hälytysjärjestelmä. Hälytyksen asentamisen varastoihin tekee hankalaksi niiden syrjäinen sijainti ja usein sähköttömyys.

Iissä murtauduttiin Ely-keskuksen dynamiittivarastoon viime viikolla. Varastosta vietiin räjähteitä 50 kiloa. Suomessa varastetaan vuosittain räjähteitä kahdestasadasta tuhanteen kiloon. Keskusrikospoliisin mukaan räjähteet päätyvät useimmiten laittomia kanavia pitkin rakennusmarkkinoille.

Nykyistä räjähdeasetusta kirjoitetaan parhaillaan uusiksi, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Taimo Tihinen. Varastojenhan pitää olla räjähdysvaaran takia sivummalla. Syrjäinen sijainti antaa aikaa myös varkaille vallankin kun hälytysjärjestelmiä on vain osassa varastoja, sanoo Taimo Tihinen.

- Tästä on kyllä puhuttu viranomaistenkin keskuudessa, että pitäisikö niihin vaatia hälyttimet. Mutta sitä ei ole aina helppoa järjestää, sillä varastoihin ei useinkaan tule sähköä. Lisäksi maasto-olosuhteet saattavat olla hankalia. Lainsäädäntö on uudistumassa ja me ainakin suositellaan siinä, että varastoihin asennettaisiin jonkinlainen hälytysjärjestelmä, sanoo Tukesin ylitarkastaja Taino Tihinen.

Lähteet: YLE Oulu